[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Elis - Viquipèdia

Elis

De Viquipèdia

La ciutat d'Elis fou la capital d'Èlide. Era a la riba esquerra del Peneios. L'acròpoli de Elis es deia en grec Kalokaspoi i els venecians van transformar aquest nom en Belvedere. Correspon a la moderna Paleòpoli.

Homer diu que fou una ciutat dels epeis, però les capitals antigues d'aquest poble foren Ephyra al interior (a la riba del Ladon) i Bupràsion a la costa. Amb la invasió dels doris el país fou donat al cap Oxylos i els seus etolis, que es van establir a l'acròpoli de Kaloskopi, i la ciutat fou la residencia dels reis i l'aristocràcia (que van governar al ser abolida la monarquia després de la invasió persa). Fou l'única ciutat del país que era fortificada.

Després del establiment del govern democràtic aristocràtic Elis (que era en realitat nomes Kaloskopi) es va unir a altres ciutats de les rodalies (8 en total) cap de les qual tenia muralles per formar la ciutat d'Elis.

Elis va dominar sobre l'Èlide. La classe dels Hel·lanòdics fou l'encarregada de presidir els jocs olímpics i estava formada per un membre de cada tribu, que sembla que eren quatre per cada districte, es a dir dotze en total. La ciutat poc amenaçada per la condició de país sagrat de l'Èlide, fou aviat una de les mes populoses i esplèndides de Grècia. Tot i que va perdre el districte del sud i el del nord-est, va mantenir la sobirània sobre el centre i la presidència dels jocs olímpics.

De la ciutat no en queden restes apreciables. Una de les instal·lacions mes anomenades fou el gimnàs o Xistos, descrit per Estrabó, dividit en tres parts: el Pletrion, el Tetragonion i el Malco. Al darrer departament hi havia la casa-senat de l'Èlide anomenada Lalikion. Tenia dos entrades principals: pel carrer Siope (Silenci) fins els banys; i un altre al cenotafi d'Aquil·les cap al àgora (hipòdrom) i el Hel·lanodiceion (residencia oficial dels Hel·lanòdics, que havien de rebre instrucció durant 10 mesos abans de poder exercir la seva feina al festival). També hi havia un àgora anomenada Corcirena, un temple d'Apol·lo Acasesi, estàtues d'Helios i Selene, un temple de les Gracies, un temple de Silenos i la tomba d'Oxylos; pel camí del teatre hi havia el temple de Hades que nomes s'obria una vegada l'any. El teatre era entre l'àgora i el Menios (el rierol darrera la ciutat), i prop del teatre hi havia el temple de Dionís amb l'estàtua d'aquest deu feta per Praxíteles. A l'acròpoli hi havia el temple d'Atenea amb una estàtua de la deessa d'or i marfil feta per Fídies. No molt lluny de la ciutat hi havia la ciutat de Petra on era la tomba del filòsof Pyrrhon.