[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

El Poblenou del Delta - Viquipèdia

El Poblenou del Delta

De Viquipèdia

Mapa del terme municipal d'Amposta. Al sud, tocant al terme municipal de Sant Carles de la Ràpita, el Poblenou del Delta
Mapa del terme municipal d'Amposta. Al sud, tocant al terme municipal de Sant Carles de la Ràpita, el Poblenou del Delta

El Poble Nou del Delta és un poble de la comarca del Montsià. A partir del 2003 s'anomena oficialment Poble Nou del Delta, ja que des de la seva formació l'any 1956 s'anomenava Villafranco del Delta.

[edita] Història

Les referències més antigues de la zona són del segle XVI i parlen sobre la pesca, l'aprofitament de la sosa i sobre les pastures dels ramats que, des de les muntanyes, baixaven pels lligallos a hivernar-hi.

El Poblenou es va denominar a tots els efectes Villafranco del Delta. L'entitat fou creada per l'Institut Nacional de Colonització l'any 1955 amb l'objectiu de formar una residència per als agricultors que treballaven els arrossars de tota aquella àrea que ocupava part dels termes municipals de Sant Carles de la Ràpita i d'Amposta.

El 1952 es van iniciar les instal·lacions d'una xarxa de desguassos i camins, així com dels edificis, que havien de ser enllestits el 1957. Una cop sanejada la zona, fou distribuïda entre 97 famílies de colons i va ser batejada amb el nom de Villafranco del Delta, nom que continua essent oficial a dia d'avui malgrat que la Generalitat i d'altres organismes emprin per referir-s'hi, ja des de la transició democràtica, el nom del Poblenou del Delta.

El 12 d'abril de 1957 un decret constituïa el poble com a entitat menor, el que avui anomenem entitat municipal descentralitzada, pertanyent a Sant Carles de la Ràpita, un fet sobre el qual Amposta no va estar conforme. Amb el pas del temps, segons motius al·legats per aquesta ciutat, el poble passà a ser una pedania dependent de l'ajuntament d'Amposta. Els títols en mà els va donar el general Franco a Sant Carles de la Ràpita en temps del governador Labadie Otermín, encara que oficialment no consta que Franco visités mai el Poblenou.

Actualment al poble hi ha moltes entitats:

  • Associació de Veïns Poble Nou
  • Comunitat de Regants
  • Societat de Caçadors
  • Comissió de Festes Majors
  • Comissió de Festes Sant Antoni
  • Associació Juvenil "Tots al Munt"


Escut del Montsià Aquest article sobre el Montsià és un esborrany i possiblement li calgui una expansió substancial o una bona reestructuració del seu contingut. Per això, podeu ajudar la Viquipèdia expandint-lo i millorant la seva qualitat traduint d'altres viquipèdies, posant textos amb el permís de l'autor o extraient-ne informació.

Coordenades: 40° 38′ 43,02″ N 0° 41′ 11,86″ E