Efecte Josephson
De Viquipèdia
L'efecte Josephson es manifesta per mitjà de l'aparició d'un corrent entre dos superconductors separats per una capa d'un mitjà aïllant o metà l·lic no superconductor. En el primer cas es parla d'Enllaç Josephson S-A-S (superconductor-aïllant-superconductor) i en el segon cas d'enllaç S-M-S (superconductor-metall-superconductor). Tot i que els parells de Cooper no poden existir en un aïllant o un metall no superconductor, si la capa que separa els dos superconductors és prou prima, els parells de Cooper de la teoria BCS poden travessar la barrera per efecte túnel i conservar la seva coherència de fase. És la persistència d'aquesta coherència de fase el que dóna lloc a l'efecte Josephson.
Taula de continguts[amaga] |
[edita] L'efecte
Les equacions bà siques que governen la dinà mica de l'efecte Josephson són:
(equació de l'evolució de la fase superconductora)
(relació Josephson corrent-fase)
on i
són el voltatge i el corrent a través de les unions Josephson,
és la diferència de fase entre les funcions d'ona en dos superconductors inclosa la unió, i
és una constant, el corrent crÃtic de la unió. El corrent crÃtic és un parà metre important del dispositiu que por ser afectat per la temperatura i per un camp magnètic. La constant fÃsica
és el quà ntum de flux magnètic, i la seva inversa és la constant de Josephson.
Es diferencien tres tipus d'efectes Josephson principals, l'efecte Josephson continu, l'efecte Josephson altern i l'efecte Josephson altern invers. Aquest efectes havien estat predits per Brian David Josephson el 1962 a partir de la teoria BCS. Aquests treballs li van valdre el premi Nobel de fÃsica el 1973 (juntament amb Leo Esaki i Ivar Giaever).
[edita] Efecte Josephson continu
L'efecte Josephson continu s'obté quan s'aplica un camp magnètic a una unió Josephson. El camp magnètic produeix un desfase entre els parells de Cooper que travessen la unió de manera anà loga a l'efecte Aharonov-Bohm. Aquest desfase pot produir interferències destructives entre els parells de Cooper, això comporta una reducció del corrent mà xim que pot travessar la unió. Si Φ és el flux magnètic a través de la unió, tindrem la relació:
L'efecte Josephson continu és aprofitat als magnetòmetres SQUID (Superconducting Quantum Inteference Device) per mesurar els camps magnètics.
[edita] Efecte Josephson altern
A causa de l'efecte túnel dels parells de Cooper, el corrent superconductor a través de la barrera que separa els superconductors és:
Is = Icsin(φ1 − φ2)
on Ic és un corrent caracterÃstic de la unió i φ1,2 són les fases superconductores dels dos superconductors.
D'altra banda, la fase superconductora essent canònicament relacionada amb el nombre de partÃcules, obeeix a l'equació del moviment:
on e és la cà rrega de l'electró, i V1 − V2 és la diferència de potencial existent entre els dos superconductors.
Resulta que :
Altrament dit, l'aplicació d'una diferència de potencial comporta oscil·lacions del corrent superconductor a una freqüència . El que significa que una unió Josephson pot actuar com un convertidor voltatge→freqüència perfecte. Aixà l'efecte Josephson altern proporciona un mitjà per mesurar la relació e / h.
[edita] Efecte Efecte Josephson altern invers
Si la fase pren la forma , el voltatge i el corrent seran:
El components de corrent continu seran
És a dir, per diferents voltatges de corrent continu, la unió pot transportar corrent i actua com un convertidor freqüència→voltatge perfecte.
[edita] Vegeu també
- Giroscopi quà ntic
- Reflexió d'Andreev
- Computació quà ntica
[edita] Referències
- Barone A, Paterno G. Physics and Applications of the Josephson Effect. New York: John Wiley & Sons; 1982.
- B. Dutoit EPFL: SQUIDs et effet Josephson
- Laboratoire National de métrologie et d'essai représentation du Volt par l'effet Josephon
- J. M. Ziman Principles of the Theory of Solids (Cambridge University Press)
- M. Tinkham Introduction to Superconductivity (Mc Graw Hill)
- P. W. Anderson Basic Notions of Condensed Matter Physics (Addison-Wesley)
- Nobel Foundation
- SQUID magnetometers