Efecte Auger
De Viquipèdia
L'efecte Auger és un fenomen atòmic que consisteix en l'emissió d'un electró d'un à tom com a resultat del procés de desexcitació d'un altre electró d'aquell à tom, sense emissió de cap fotó. El fenomen fou descobert a la dècada de 1920 per Lise Meitner i posteriorment per Pierre Victor Auger, que ho publicà a la revista Radium el 1925.
El procés acostuma a produir-se després de l'emissió d'un electró d'un dels nivells fonamentals de l'à tom. El lloc buit deixat per aquest electró és ocupat per un altre electró procedent dels nivells superiors; l'energia generada s'acostuma a invertir en l'emissió d'un fotó de raigs X, però a vegades també s'inverteix en l'emissió d'un altre electró, que s'anomena electró Auger.
![]() |
Aquest article sobre fÃsica és un esborrany i possiblement li calgui una expansió substancial o una bona reestructuració del seu contingut. Per això, podeu ajudar la Viquipèdia expandint-lo i millorant la seva qualitat traduint d'altres Viquipèdies, posant textos amb el permÃs de l'autor o extraient-ne informació. |