[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Edward Adelbert Doisy - Viquipèdia

Edward Adelbert Doisy

De Viquipèdia

Premi Nobel
Premi Nobel de Medicina
o Fisiologia
(1943)

Edward Adelbert Doisy ( Hume, EUA 1893 - Saint Louis 1986 ) fou un bioquímic, metge i professor universitari nord-americà guardonat amb el Premi Nobel de Medicina o Fisiologia l'any 1943.

[edita] Biografia

Va néixer el 3 de novembre de 1893 a la ciutat de Hume, situada a l'estat nord-americà d'Illinois. Va estudiar química a la Universitat d'Illinois, on es va graduar l'any 1916. Posteriorment amplià els seus estudis a la Universitat de Harvard, on es va doctorar en medicina l'any 1920. Des de 1919 fou professor associat a la Universitat de Washington, esdevenint el 1923 professor de bioquímica a la Universitat de Saint Louis. Morí en aquesta ciutat, situada a l'estat de Missouri, el 23 d'octubre de 1986.

[edita] Recerca científica

Orientà la seva recerca científica al voltant de les hormones sexuals. Així l'any 1923 al costat d'Edgard Allen va idear la primera dosificació dels estrògens, el 1929 va aïllar l'estrone, un dels components de l'estrogen, i el 1935 l'estradiol.

Interessat també en la vitamina K, va aconseguir descobrir la seva estructura química. L'any 1943 fou guardonat amb el Premi Nobel de Medicina o Fisiologia pels seus treballs en l'obtenció de la vitamina K i la seva estructura, premi que compartí amb el danès Henrik Dam.

[edita] Enllaços externs