[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Dromiquetes rei dels getes - Viquipèdia

Dromiquetes rei dels getes

De Viquipèdia

Dromiquetes (Dromichaetes, Δρομιχαίτης) fou rei dels getes, contemporani de Lisímac de Tràcia.

Només és conegut per les victòries sobre aquest rei. Primer es va enfrontar amb al seu fill Agàtocles de Tràcia al que va derrotar i va fer presoner però el va tornar al seu pare sense demanar rescat esperant guanyar el favor de Lisímac, però aquest, contràriament, ho va agafar com una ofensa i va marxar a la guerra contra Dromiquetes amb un fort exèrcit.

No va tardar en trobar serioses dificultats sobre el terreny i finalment tot l'exèrcit fou encerclat i fet presoner pels tracis inclòs el mateix Lisímac. Dromiquetes el va tractar generosament, i el va alliberar amb la condició de rebre la ma d'una filla de Lisímac i de retornar els territoris que havia arrabassat als getes al nord del Danubi.

Aquest relat es segons Diodor de Sicília seguit per Plutarc i altres, però Pausànies dona un relat una mica diferent: el pare i el fill van anar junts a la guerra i fou el fill el que fou capturat, i fou alliberat a canvi de la evacuació i la ma de la filla de Lisímac. Aquesta versió sembla no ajustar-se a altres fets coneguts.

Els dominis de Dromiquetes anaven del Danubi als Carpats amb capital a Helis (nom donat pels historiadors romans), situada suposadament en algun lloc de la plana romanesa si be el descobriment de tombes tràcies a Sveshtari el 1982, a la regió de Ludgòria occidental (a Bulgària) a fet canviar a molts historiadors que pensen que Helis podria ser en aquesta zona on s'han trobat les restes d'una gran ciutat i dotzenes de tombes.