[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Dracó d'Atenes - Viquipèdia

Dracó d'Atenes

De Viquipèdia

Dracó (Dracon, Δράκων) fou l'autor del primer codi escrit de lleis d'Atenes anomenat Δεσμοί, per distingir-lo del νόμοί de Soló. El va establir vers el 621 aC quan va obtenir el càrec de tesmòteta d'Atenes.

Aquest codi establia la pena de mort per molts crims, des de robatoris menors i sacrilegi fins assassinat el que va fer dir a Heròdic i Demades que aquestes lleis no eren d'un home sinó d'un dragó (δράκων) i que estaven escrites no en tinta sinó en sang. Es va defensar dient que les petites ofenses mereixien la mort i per les grans no hi havia càstig major per imposar.

A les seves lleis establia provisions per l'educació dels ciutadans, i constituïa els èfetes (ephetae) com a cort d'apel·lació per casos d'homicidi accidental. Aquestes lleis es creu que foren establertes al quadrienni de la 39 Olimpíada, vers el 621 aC.

Les lleis de Dracó van quedar fora d'us en la seva major part després del 594 aC però algunes van romandre actives fins al final de la guerra del Peloponès (com per exemple la llei que permetia al marit matar a l'esposa si la sorprenia en adulteri).

Suides diu que va morir a Egina ofegat per el gran nombre de gorres i capes que li va tirar el poble com a mostra d'honor en un teatre.

Del seu codi es deriva draconià (sever) o mesures draconianes (mesures molt severes).