[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Disparitat binocular - Viquipèdia

Disparitat binocular

De Viquipèdia

La disparitat binocular o retinal és la lleugera diferència entre els dos punts de vista proporcionats pels dos ulls.


El nostre sistema visual humà és capaç de veure en tres dimensions principalment perquè tenim “visió binocular”. La visió binocular té lloc perquè els dos ulls (separats uns centímetres) miren al mateix objecte des d'angles lleugerament diferents, obtenint com a resultat dues imatges molt semblants, però no les mateixes.


La disparitat binocular és la forma de percebre profunditat i relleu més utilitzada pel cervell humà, i és la que permet ser més manipulada, convertint-se en la base per a la creació d'imatges 3D en superfícies planes. El cervell agafa aquests dos punts de vista diferents i els integra, creant així un objecte en tres dimensions.


Molts animals, com per exemple els conills, peixos i ocells, tenen els ulls a banda i banda del cap, enfocant cap a direccions oposades. Aquests animals poden veure tot el seu voltant sense gairebé moure el cap, però no poden percebre dues imatges semblants del mateix objecte. És per això que no poden gaudir de la varietat de formes en relleu que ens proporciona la visió binocular als humans.


Podem parlar de dos tipus de disparitat binocular: la creuada i la no creuada, cada una depèn de la distància en què es troba l'objecte i el punt de fixació en la retina.

  • La disparitat binocular creuada es caracteritza perquè l'objecte que veu l'ull està més a prop del punt de fixació. L'objecte és projectat en un ull cap a la dreta exterior de la seva fòvea i a l'altre ull cap a la part exterior esquerra de la seva fòvea.
  • La disparitat binocular no creuada es caracteritza perquè l'objecte que veu l'ull es troba més lluny del punt de fixació. En aquest cas l'objecte es projecta en un ull cap a l'esquerra de la part nasal de la retina i a l'altre ull cap a la dreta de la part nasal de la seva retina.


Hi ha moltes maneres de crear la il·lusió òptica de profunditat utilitzant la disparitat binocular: hologrames, estereoscopis i estereogrames, tots ells separen imatges per ser captades per un sol ull.