Decamer??
De Viquip??dia
El Decamer?? (en itali??: Decameron, Decamerone) ??s una obra magna de la literatura medieval europea. Escrita en un impecable tosc?? per Giovanni Boccaccio durant els anys 1350 i 1353, consta de cent contes i novel??les breus que s'expliquen deu joves durant deu dies.
[edita] Introducci??
Durant la pesta negra de 1348 a Flor??ncia, Boccaccio imagina que set noies i tres joves fugen de la ciutat per tancar-se dins una villa. All?? es dedicaran exclusivament a l'oci, despreocupats i sense prejudicis, menjant, cantant, dansant i, en especial, explicant-se hist??ries tots plegats. Aquestes hist??ries constitueixen el vertader nucli de l'obra, de manera que la perip??cia dels joves ??s tan sols l'excusa per poder mostrar l'inventari d'exempla al m??s pur estil medieval, si b?? amb una moralina de sensibilitat pr??pia de l'humanisme. La tem??tica ??s rica: de viatges, de separacions i retrobaments, d'estirabots burlescos, d'amors ideals que acaben tr??gicament, d'amors molt m??s terrenals que acaben feli??ment amb la consumaci?? de la passi?? carnal, de mentides i escarnis a les institucions religioses,... En tots ells es repeteixen abundants t??pics i es mostren algunes concepcions filos??fiques i liter??ries de l'??poca, el xoc entre la nova sensibilitat humanista i l'arrelat teologisme. Cal recordar que la formaci?? i bagatge de Boccaccio s??n vast??ssims i que sovint el que se'ns mostra com un senzill argument d'embolics i trifulques amaga sota aquesta pell l??dica i irreflexiva tota una segona dimensi?? filos??fica i erudita. Es compleix a la perfecci??, doncs, el principi de qualsevol exemplum moralitzador, el d'instruir tot divertint. La influ??ncia d'aquesta obra ??s inmensa, i tant per la seva qualitat intr??nseca (en el contingut, per?? tamb?? en la forma, en l'estil elegant??ssim de Boccaccio) com per la fonda petja que ha deixat en obres posteriors (de Joanot Martorell a La Fontaine, de Matteo Bandello a Miguel de Cervantes), se l'ha de considerar un gran cl??ssic.
[edita] Personatges
Les set noies i els tres macips que s'expliquen les cent hist??ries durant els deu dies.
- Pampinea: ??s la m??s gran de la brigata, amb vint-i-set anys. Reina el primer dia. Pren sempre la iniciativa.
- Filomena: reina el segon dia. ??s optimista i vital.
- Neifile: reina el tercer dia. Destaca per la seva bellesa.
- Filostrato: un dels nois. Regna durant la quarta jornada. ??s profundament melanconi??s.
- Fiammetta: reina el cinqu?? dia. Hi ha qui veu en ella el retrat d'una dona real, Maria d'Aquino. Intel??ligent, bella i decidida, segons alguns estudiosos ??s una figura que es repeteix en Boccaccio i que equivaldria a la Beatrice de Dante o la Laura de Petrarca.
- Elissa: reina la sisena jornada. Assenyada i prudent, d'una dignitat no exempta d'aristocr??cia. Malgrat tot, considera que la dona necessita estar sota les regnes d'un home per tal d'obrar correctament.
- Dione??: rei la setena jornada, resulta un personatge for??a transgressor. No s'adapta mai al tema de cada jornada sin?? que explica una hist??ria lliurement, sense relaci?? amb les precedents i les que segueixen. Demostra no guiar-se per les convencions corteses tan arrelades en els altres.
- Lauretta: paradigma de just??cia i submissi?? femenina a l'home, regna durant el vuit?? dia.
- Emilia: reina la novena jornada, ??s altament narcisista. D??na senyals d'un cert egocentrisme i t?? una peculiar relaci?? amb Dione??, tan sols insinuada per l'autor.
- Panfilo: el darrer regnat, el del des?? dia, recau sobre seu. El seu nom en grec significa "el que ho estima tot", i efectivament d??na senyals d'un gran "amor per l'amor", d'un cert apassionament. Les seves hist??ries acostumen a tenir un marcat missatge i es presten a m??ltiples interpretacions.
[edita] Enlla??os externs
- El llibre sencer del Decamer?? (castell??)
- Giovanni Boccaccio Text complet del Decamer?? en (itali??) i (angl??s) (versions comparades).