[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

David Jou i Mirabent - Viquipèdia

David Jou i Mirabent

De Viquipèdia

David Jou i Mirabent (Sitges, 1953) és un poeta i científic català.

Taula de continguts

[edita] Biografia

És autor d'una àmplia obra poètica, d'una quinzena de títols, aplegada en edició conjunta en els volums L'èxtasi i el càlcul (2002) i L'huracà sobre els mapes (2004). Entre els aspectes d'aquesta obra que mereixen una atenció especial podem esmentar una atenció a temes científics, religiosos, cinematogràfics, cívics, a més d'exploracions formals inspirades en formes de la naturalesa o de la ciència.

Ha escrit també diversos assaigs com Matèria i materialisme (1999), El temps i la memòria en la ciència contemporània (2001) (aplegats en el volum El laberint del temps, la simfonia de la matèria, 2006) i Algunes qüestions sobre ciència i fe (1992) i Ciència, fe, poesia (2003) i ha donat un centenar de conferències de divulgació per al públic general. Ha estudiat aspectes històrics i culturals de la ciència (com ara els orígens de la termodinàmica i les seves ressonàncies culturals, relacions entre ciència i poesia, entre ciència i teologia, etc.). Va ser col·laborador del Suplement de Ciència i Tecnologia de La Vanguardia mentre el suplement existí (1983-1994).

És doctor en Ciències Físiques per la Universitat Autònoma de Barcelona (1978) de la qual és catedràtic de Física de la Matèria Condensada. La seva especialitat de recerca és la termodinàmica de processos irreversibles i mecànica estadística de sistemes fora de l'equilibri, àrea en què ha publicat uns dos-cents articles de recerca en revistes internacionals, i diversos llibres.

Ha rebut diversos premis de recerca (Rey Juan Carlos I, Ciutat de Barcelona, Medalla Narcís Monturiol, Eduard Fontserè, Premi Crítica Serra d'Or de Recerca). És membre de la Secció de Ciències i Tecnologia de l'Institut d'Estudis Catalans, de la Reial Acadèmia de Doctors, i membre corresponent de la Real Academia de Ciencias Físicas, Químicas y Naturales de Madrid i de l'Accademia Peloritana de Messina.

Alguns dels seus poemes han estat traduïts a l'anglès (The scriptures of the Universe, 2007), a l'alemany (Traumfabrik und Universum, 2006), al castellà (Los ojos del halcón maltés, 2001; Las escrituras del universo, 2003; Luz de Sitges, 2004; Sitges en azul, 2006), al francès (Les traces de la fugacité, 2003) i al rus (Slovà is ognya i pepla).

És net de l'escultor sitgetà Pere Jou i Francisco i germà del notari i estudiós del dret Lluís Jou i Mirabent.

[edita] Obra poètica

[edita] Obra assagística

[edita] Selecció de publicacions científiques

  • Extended irreversible thermodynamics Berlin: Springer, 1993, 2001 (amb J. Casas-Vázquez i G. Lebon)
  • Thermodynamics of Fluids under Flow Berlin: Springer, 2000 (amb J. Casas-Vázquez i M. Criado Sancho)
  • Introduction to the thermodynamics of biological processes New York: Prentice Hall, 1990 (amb J. E. Llebot)
  • Mecànica estadística I biologia molecular Barcelona: Publicacions de la UAB, 1986
  • Física para las ciencias de la vida Madrid: Mc Graw-Hill, 1994 (amb J. E. Llebot i C. Pérez-García)

[edita] Enllaços externs