[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Dalai Lama - Viquipèdia

Dalai Lama

De Viquipèdia

Tenzin Gyatso, 14è Dalai Lama
Tenzin Gyatso, 14è Dalai Lama

Dalai Lama ('mestre oceànic' en mongol; de dalai, 'oceà', i lama, 'mestre espiritual') és el títol de l'autoritat mundana suprema del Tibet i un dels títols religiosos més importants del budisme tibetà.

El Dalai Lama actual, el catorzè de la història, és Tenzin Gyatso. Dalai Lama, del mongol dalaï, oceà, i del *tibetano lama (*bla-dt.), mestre espiritual o *guru.

Traduït generalment com "oceà de saviesa", aquest títol va ser forjat pel cap *mongol *Genkhis *Khan, a l’acceptarà a Sönam Gyatso com mestre excepcional, encoratjant al poble *mongol a la conversió al budisme vajrayana. Noti's que en aquest cas, *dalay era la traducció de "*Gyam-*tsho" (*Gyatso), el cognom dels Dalái Llepis des de *Gedun *Drup.

Els budistes tibetans consideren que els *Dalai Lama són emanacions de *Bodhisattva Avalokiteś hvara, patró del Tibet i que, després de la seva mort, la seva consciència subtil triga un interval de quaranta-nou dies, almenys, per a néixer de nou en un nen que ja des del seu naixement pot donar senyals del seu caràcter especial.

Després de la mort del Dalái Lama, el *Panchen Lama s'encarrega de reconèixer la seva reencarnació, o tulku (normalment un nen) per aquests senyals, qui passarà a ser el nou *Dalái Llepi. Al seu torn, el *Dalái Llepi @haver_de<2>/ reconèixer a la reencarnació del *Panchen Llepi després de la mort d'aquest.

Tradicionalment, el *Dalái Lama ha estat el líder espiritual i temporal del *Tibet; *Tenzin *Gyatso, actualment en l'exili, després de l'ocupació i annexió forçada per part de la Xinesa *maoísta, ha abandonat la preeminència política tradicional, i ha creat un Ministre president del *Kashag (parlament), triat per sufragi universal.

El 17 d'octubre de 2007 el Congrés dels Estats Units li ha atorgat la Medalla d'Or deslligant la fúria del Govern de Xina.1.