Web Analytics Made Easy - Statcounter

[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Crissa - Viquip??dia

Crissa

De Viquip??dia

Crissa o Crisa (grec Krissa o Krisa) fou una antiga ciutat de la F??cida que per molts temps es pensava que podria ser la mateixa que Cirrha o Kirra. Paus??nies diu que Cirrha era el nom de l'antiga Crissa pero Estrab?? diu que eren dues ciutats. Les investigacions d'Ulrichs van establir que es tracta de dues ciutats:

Crissa estava situada terra endins al sud oest de Delphi, a la part sud del Parnasos. Les seves ruines es poden veure a poca distancia de la ciutat de Chrys??, amb l'esgl??sia del 40 sants a la vora; queden restes de les muralles. La ciutat va donar nom a la badia situada no massa lluny, i de vegades el nomes va donar a tot el golf de Corint. Estrab?? diu que la ciutat va fundar una colonia a It??lia anomenada Metapontum.

Cirrha fou constru??da mes tard a la badia de Crissa, a la boca del riu Pleitos i al peu del mont Cirphis, i de fet fou el port de Crissa. Les ru??nes encara es poden veure al llogaret de Mag??la, especialment les muralles i alguns edificis.

Entre les dues ciutats hi havia una gran plana que tenia al nord el Parnasos o Parnassos, al est el riu Ciphis, i al oest les muntanyes dels Locris ozolis i arribava fins Amfisa. Amb el temps el port va esdevenir una gran ciutat, igual que Delphi, mentre Crissa, mancada del santuari de Pytho o Pito (que pertanyia a Delphi) va decaure. Els habitants de Delphi podien d'anar al temple per terra o per mar, per?? per aquesta via Cirrha dominava el pas; aquesta ciutat va comen??ar a llevar uns drets de pas molt grans i alguna peregrins que no van voler pagar es van queixar de que les seves dones havien estat maltractades. L'amfictionia va declarar la guerra a Cirrha vers el 595 aC i vers el 585 aC van ocupar la ciutat que fou arrasada. No se sap que va passar amb Crissa per?? es probable ja fos una ciutat insignificant i acab??s la decad??ncia amb la p??rdua del seu port (els seus habitants haurien marxat a Cirrha o a Delphi). El producte del espoli de la ciutat es va utilitzar per l'amfictionia en fundar els Jocs P??tics. La ciutat de Cirrha i la plana van ser declarades llocs sagrat que no es podien cultivar i aix?? fou fins que l'ordre es va incomplir en temps de Filip II de Maced??nia, quant la ciutat d'Amfisa va posar en cultiu les terres i va intentar reconstruir la ciutat originat la segona guerra sagrada, en la qual Amfisa fou ocupada per Filip (338 aC), nomenat strategos per l'amfictionia.

La ciutat no obstant fou reconstru??da i es va utilitzar com a port de Delphi, i tenia temples d'Apol??lo, Artemisa i Leto, moltes est??tues, i potser hip??drom i estadi (que havien existit abans)