Compàs d'amalgama
De Viquipèdia
Es parla de Compàs d'Amalgama, quan se sumen dos o més compasos diferents.
[edita] Música contemporània
Aquest recurs va ésser molt habitual en la música acadèmica contemporània desde la cèlebre La Consagració de la Primavera de Igor Stravinski, la qual és una gigantesca amalgama de mètriques, inusuals fins aquell moment.
[edita] Música popular
En la música popular les amalgames són molt menys freqüents, tot i que també es conèixen exemples. Bones mostres són All you need is love o Happiness is a warm gun de Els Beatles, Times Like These de Foo Fighters, o Solsbury Hill de Peter Gabriel, on s'usa l'amalgama 4/4 + 3/4, en aquesta última en tota la cançó. Altra posibilitat és possar primer el compàs de 3: 3/4 + 4/4, d'aquesta forma es genera una diferència en el lloc on se sustenten els temps forts.
Altre compàs d'amalgama molt comú és el 2/4 + 3/4, o 3/4 + 2/4, que s'usa en alguna música folclòrica d'Europa Oriental (també Peter Gabriel té algunes cançons en aquest compàs de 5/4).
[edita] Execució musical
La suma de 3/4 i 4/4 dóna un compàs de 7/4, però els musicòlegs prefereixen parlar de compasos d'amalgama i no directament de compàs de 7/4, ja que al músic executant se li fa més fàcil tenir present on "cauen" els temps forts (1-2-3-1-2-3-4, 1-2-3-1-2-3-4, cosa que no es pot dilucidar amb el mer nombre de 7.