[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Colla del Basilisc - Viquipèdia

Colla del Basilisc

De Viquipèdia

Icona de copyedit
Nota: L'article necessita algunes millores en la seua redacció:
(Cal retirar la plantilla un cop millorat l'article)
Conté informació no enciclopèdica.
s'ha d'ampliar la informació i millorar el redactat
Escut Colla Basilisc
Escut Colla Basilisc


Logo Colla Basilisc
Logo Colla Basilisc

La colla del Basilisc és la primera colla de diables mixta i independent de Mataró.

Taula de continguts

[edita] Origen

El 2003 es crea aquesta colla de diables amb una fi, ser la primera colla de diables mixta de la ciutat de Mataró i qualsevol tipus de desvinculació amb l'Ajuntament. Al moment de la seva creació, a la ciutat de Mataró hi havia:

  • Diablesses de Mataró: Colla de diables formada només per dones
  • Momerota: Colla amb una bestia de foc
  • Drac de Mataró: Colla amb una bestia de foc

La primera reunió es va realitzar al bar Atzukac de Mataró, quan un grup d'amics van pendre la iniciativa de crear una nova colla de diables a la ciutat, diferent a les altres, sense cap tipus de llista d'espera.

Degut a la promoció que es va fer per internet, en cerca de nous membres, va donar la casualitat que entréssin persones de varis pobles de catalunya (El Vendrell, Olot, Barcelona, Ribes de Freser, i altres pobles de la Comarca del Maresme) pero la gran majoria dels membres, habitants a Mataró, que es van anar unint a partir dels correfocs que realitzava aquesta colla en els diferents barris de la ciutat.

Aquesta colla va anar cresquent fins al que és fins ara (al moment d'escriure l'article), en part a les colles de diables que ens van anar donant suport com Diables del Casc Antic de Barcelona, diabòlica de Gràcia de la vila de Gràcia, Diablesses de Mataró i altres colles amb les que hi hem tingut molta relació (Foc a la metxa del Perelló, Senyors del Foc de Castelló d'Empúries, Diables de Sant Andreu de Llavaneres, etc.

Arran d'aquesta colla a Mataró es creà una nova colla, aquest cop vinculada a una associació de veïns del barri de la Llàntia.

[edita] Estructura interna

  • Responsable de relacions externes
  • Responsable de relacions internes i tresoreria
  • Responsable de diables
  • Responsable de músics
  • Responsable de material

Aquesta estructura funciona amb la delegació de feines, entre tots els membres es fa un repartiment de les feines segons l'interès dels mateixos. El responsable d'Organitzar els correfocs treballa juntament amb uns membres assignats per aquell espectacle i l'ajuntament o associació que organitza l'esdeveniment.

[edita] Vestimenta

temporades 2003-2007 Cassaca negra, amb dues bandes vermelles al davant, capa negra amb el logo estampat. Dues banyes caigudes al cap.

Cal destacar varis personatges: - el botafoc que va tot vestit de color blanc - i les diablesses que van amb capa vermella

Durant la temporada 2007 s'inclouran el llucifer i la diablessa


Maces La maça de basilisc és molt característica, la forma un pal de color vermell amb unes ales de ferro colat que signifiquen les flames de l'infern.

Dintre la munió de maces d'aquesta colla s'hi troben altres maces, algunes certes obres d'enginyeria, buscant el millor lluïment de les carretilles.

[edita] Estris

Aquesta colla té dos tipus de forques, les de pinça elèctrica (un pal amb un clau i una pinça elèctrica, cabuda d'una carretilla) i les de pinça d'estendre roba (un pal amb dues pales de ferro en forma de flames).

[edita] Estructura dels correfocs

Aquesta colla crema tan en carro com en saques individuals.


Estructura amb carro Aquesta estructura es basa amb l'estructura de moltes colles de diables de la zona de barcelona; és una de les estructures on el foc va més protegit de les espurnes d'altres colles que vénen a darrere.

Els músics van al darrere del tot i fan de barrera protectora del carro que va al davant. Davant del carro hi van els saquers, a una distancia prudencial el botafoc (amb la seva cua de diables a encendre) i al davant els diables encesos amb les carretilles, al davant del tot hi sol haver el "gos", la persona que indica la velocitat d'un correfoc (en el cas que la colla vagi al davant) o de barrera de separació en el cas que hi hagi una colla al davant.

Normalment, entre grup de persones i grup de persones hi solen anar de 5 a 10 metres de distancia.


Estructura amb saca Degut a correfocs amb molta gent, un recorregut difícil per portar-hi el carro degut a grans pendents i/o simplement per falta d'efectius per el correfoc, s'opta per aquesta estructura.

La pirotecnia la porten els diables dintre un sarró on hi caben de 50 a 70 carretilles (en el cas dels de Basilisc), el carro en aquests casos sol substituïr-se per punts de carrega distribuïts al llarg del recorregut.

La figura dels músics i del "gos" hi són presents, a la mateixa posició que en l'altre tipus d'estructura.


Experimentació El material de la percusió dels músics, permet que aquests, en punts específics del recorregut es posin al mig i els diables comencin a cremar al seu voltant, donant un aire caotic i molts cops, degut al fum i la foscor, la perdua del davant, del darrere i dels costats.

[edita] Percussió

Bidons de PVC. Durant la temporada 2006-2007 apareixen nous instruments a partir del reciclatge de materials casolans.

[edita] Actuacions i actes destacats

[edita] Enllaços externs