[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Colla Vella de Diables de Sitges - Viquipèdia

Colla Vella de Diables de Sitges

De Viquipèdia

La Colla Vella de Diables de Sitges és una colla de diables centenària els origens de la qual es remonten almenys a mitjans del segle XIX. És un dels set balls de diables amb parlaments de Catalunya i va ser la fundadora de la Coordinadora de Balls de Diables Centenaris amb Parlaments de Catalunya.

Símbol tradicional de la Colla Vella de Diables de Sitges

Taula de continguts

[edita] Història del Ball de Diables de Sitges

Es pot datar la existència del ball de diables de Sitges almenys des del 1853 aquest ball es considera representat per la Colla Vella de Diables de Sitges des de la seva aparició fins a mitjans del segle XX. En aquell moment es va fundar una segona colla, la Colla Jove de Diables de Sitges que des de llavors i fins 1979 s'alternava any a any amb la Vella en la representació del Ball de Diables de Sitges per a les festes locals. A partir del 1979 ambdues colles s'independitzen totalment representant així ambdues el Ball de Diables de Sitges fins al 1981 moment en que s'hi uneix una tercera colla de foc, la Colla de Diables de l'Agrupació de Balls Populars. Les sortides de la Colla Vella al Ball de Diables de Sitges només han estat interrompudes per les guerres carlines (1873,1874),per una epidèmia de colèra (1885) , per la desfeta de Cuba (1898), per la guerra d'Africa (1909) i per la guerra civil espanyola del 1936 al 1938.

[edita] Fets importants

  • 1853: Primera referència escrita que documenta la existència del Ball de Diables de Sitges.
  • 1903: Es nomena el primer cap de colla, Salvador Domingo.
  • 1905: Els vestits i els estris es deixen de llogar a fora de Sitges, fins llavors entre altres llocs es llogava el material a Vilafranca.
  • 1905:La colla va estrenar vestits dissenyats i pintats pel pintor Josep Vidal. Aquest vestuari era propietat de l'Ajuntament de Sitges i s'ha anat renovant mantenint però el mateix disseny.
  • 1983: Organitza la Tercera Trobada de Diables de Catalunya que es va realitzar a Sitges i on van participar-hi 29 colles, gairebé totes les actives del moment.
  • 2000:Participació a les campanades de TV3 celebrades a Sitges.

[edita] Estructura

[edita] La colla gran

Les seves actuacions tradicionals són la Festa Major de Sitges (23 i 24 d'agost) i Santa Tecla (23 de setembre). També participa en les Mostres de Colles Centenàries de Balls de Diables amb Parlaments que organtiza la Coordinadora de Balls de Diables Centenaris amb Parlaments de Catalunya, entitat de la que és membre fundador i ha participat a molts d'altres events relacionats amb el foc al llarg dels anys com a les trobades de diables organitzades cada dos anys a una població diferent amb Colla de Diables des del 1981.

[edita] La colla infantil

Va ser creada l'any 2000 i va ser apadrinada per la Colla Infantil dels Diables de Torredembarra. El seu objectiu és garantir la continuïtat del ball de diables de Sitges i actualment esta formada per més de 50 nens d'entre 6 i 16 anys; en totes les seves actuacions hi ha membres de la Colla gran vetllant pels petits. Surten el 23 de setembre per la matinal de Santa Tecla i, de vegades, en correfocs en altres poblacions i a Sitges mateix pel correfoc de les Cases noves, on també surten els grans. També surten dos dies abans del 23 fent el ball parlat juntament amb altres colles infantils de Sitges.

[edita] Estil

La Colla Vella de Diables de Sitges realitza un ball parlat, així les seves actuacions són molt cerimonials i per tant, a diferència dels diables d'altres poblacions aquests van caminant o ballant a un ritme molt lent basant la seva espectacularitat en un ritme de foc constant i alternant diferents pirotècnies al realitzar enceses conjuntes que formen un gran cumul de foc i espurnes com per exemple en les tradicionals enceses de les escales de la Punta de Sitges o al Cap de la Vila per Sant Bartomeu.

[edita] Estris i vestuari

Els diables usen almenys : El ceptrot de lluçifer, la maça de diablesa i diverses maçes de diables.Els altres elements pirotècnics i les carretilles són subministrats per la Pirotècnia Igual en l'actualitat (2007).

El vestuari dels elements que composen el ball és el següent:

  • Llucifer : Barret de copa, capa llarga d'arpillera de sac i pantaló ratllat de cotó.
  • Diablesa: Jaqueta amb caputxa i pantaló blau i vermell de cotó
  • Diables: Jaqueta amb caputxa i pantaló d'arpillera de sac
  • Sant Miquel: Túnica de ras blava i cenyida a la cintura, espardenyes de fadrí blanques,escut i espasa
  • Àngel: Túnica de tarlatana de color clar i espasa
  • Fogalls: Igual que els diables
  • Timbalers: Samarreta de cotó i pantaló d'arpillera de sac
  • Auxiliars de pirotècnia: Igual que els timbalers [1]

[edita] Versots

El ball més tradicional per a recitar els versots esta format pels següents personatges: Llucifer, la Diablesa , l'Àngel , Sant Miquel , 10 diables 2 fogalls i els timbalers .Actualment però els fogalls no solen apareixer i al seu lloc els diables van rotant i posant-se un al davant que és qui encendrà una carretilla. Així,durant la representació del ball Llucifer, la Diablesa, l'Àngel i Sant Miquel estan estàtics a la seva posició mentre que els diables reciten el seu vers mentre passegen pel passadís que hi ha entre les dues files. L'inici de cada versot el marca una carretilla que tira el diable de torn. Els versots es representen sempre almenys per la Festa Major i Santa Tecla i solen ser de caire satíric fent referència a temes locals o generals d'actualitat.

[edita] Versot clàssic

"Gloriós Sant Bartomeu,

que de Sitges n'ets Patró,

feu que les banyes que porto,

no s'hem tornin de debò."

[edita] Actuacions destacades

La Colla ha actuat a diversos indrets tant d'Europa com de Catalunya en trobades, cercaviles i correfocs. També s'han realitzat actuacions en programes de televisió, com a les campanades de TV3 de l'any 2000 o durant els anys 80 al programa Un Dos Tres de TVE.

Hi ha referències escrites d'actuacions fora de Sitges des de 1964 amb actuacions a San Remo (Itàlia), Nantes (França),al Principat d'Andorra,Barcelona,Madrid, Igualada,l'Arboç, Tortosa, Tarragona, Torredembarra, Castelló de la Plana, Eivissa, Andorra (Terol) o Algesires.[2]

Recentment una altra actuació destacada ha estat en la Trobada de Colles de Diables Centenàries.

[edita] Referències

[edita] Enllaços externs

Membre de l'Associació de Diables de Catalunya