[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Viquipèdia:Cent mil articles en valencià - Viquipèdia

Viquipèdia:Cent mil articles en valencià

De Viquipèdia

[edita] La Viquipèdia arriba als cent mil articles

Evolució del nombre d'articles a la Viquipèdia

Amb la creació de l'article «Arrel cúbica», el 18 de gener a les 21.38 h, la versió en valencià del projecte Wikipedia ha arribat a l'article número 100.000. D'esta manera la Viquipèdia es convertix en la dessetena versió que supera esta simbòlica xifra, assolida gràcies a la feina dels seus editors, administradors, correctors i altres persones que han contribuït de manera voluntària al desenvolupament del projecte. La idea central de la Viquipèdia, en les seues més de 250 versions idiomàtiques, és la de crear una enciclopèdia lliure el més completa possible, objectiu que cada dia pren més força.

En els tres últims anys la Viquipèdia ha doblat anualment el seu nombre d'articles. El 2004 hi havia només 10.000 articles. El 14 de febrer del 2006 es va arribar als 25.000 articles. El 4 de gener del 2007 se'n van assolir els 50.000, mentre que el 16 de novembre se superaven els 75.000. Este creixement exponencial fa encarar el futur amb optimisme, amb un objectiu propi per a l'àmbit valencianoparlant: la creació de l'enciclopèdia en llengua valenciana més completa mai elaborada, així com la seua difusió i la millora de la qualitat.

La Viquipèdia és una enciclopèdia lliure perquè tota la seua informació és a l'abast de tothom. És lliure perquè a més de llegir la informació, qualsevol persona pot copiar-la i utilitzar-la sota la llicència GFDL. I és lliure perquè qualsevol persona que s'hi connecti pot fer edicions i posar-hi el seu gra de sorra: des de la creació d'un nou article de gran extensió i completesa fins una petita correcció d'ortografia o d'estil, cada contribució de cada usuari ha jugat un paper en l'assoliment d'esta fita que avui celebrem.

En els seus inicis la Viquipèdia era considerada una enciclopèdia lliure però molt incompleta, que poques persones utilitzaven com a referent per a treballs o deures de l'escola, trobar una informació útil o simplement pel plaer d'aprendre. Tanmateix, a mida que ha anant creixent en nombre d'articles i usuaris, ha esdevingut un lloc de referència i consulta important per a la comunitat valencianoparlant, tot i que encara resta molt camí per créixer.

En esta consolidació cal ressaltar la iniciativa Marató Viquipèdia, iniciada el 2007 i duta a terme en col·laboració amb la Generalitat de Catalunya. Amb l'objectiu d'acostar Internet a les aules i la Viquipèdia als alumnes, i aprofitant l'experiència prèvia en escoles de Mallorca, la Marató ha fet que molts alumnes siguin membres actius i hi aportin informació, més enllà d'usar l'enciclopèdia com a simple ferramenta de consulta. En els huit mesos que han passat des del dia en què va començar este projecte, la Viquipèdia ha pujat des del 22è lloc en la classificació per nombre d'articles fins al 17è lloc, sobrepassant llengües amb un nombre molt superior de parlants. La iniciativa també ha estat un èxit a l'hora de proposar Internet com una eina didàctica habitual a les escoles.

A tots els que contribueixen a la Viquipèdia, als que han col·laborat a fer-la gran: GRÀCIES! Als que esteu tot just fent els vostres primers passos, aprenent a editar o descobrint com funciona tot: CORATGE! I a tots els que encara no heu pujat a bord, sapigueu que tenim moltes ganes de veure com compartiu el vostre coneixement i us convidem a no tenir por i a unir-vos al projecte. US HI ESPEREM!

Per a més informació de la Viquipèdia en valencià, vegeu també: