[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Butà - Viquipèdia

Butà

De Viquipèdia

Model en tres dimensions d'una molècula de butà. Les boles negres representen àtoms de carboni i les blanques d'hidrogen
Model en tres dimensions d'una molècula de butà. Les boles negres representen àtoms de carboni i les blanques d'hidrogen

El butà és un hidrocarbur saturat, parafínic o alifàtic, inflamable, gasós que es liqua a pressió atmosfèrica a -0,5 graus centígrads, format per quatre àtoms de carboni i per deu d'hidrogen, la fórmula química del qual és C4H10. El butà present dos isòmers l' n-butà i l'isobutà o metilpropà.

Como és un gas incolor i inodor, en la seva elaboració se li afegeix un odoritzant que li confereix olor desagradable perquè pugui ser detectat en cas de fuga.

En cas d'extinció d'un foc per gas butà s'empra diòxid de carboni (CO2), pols química o boira d'aigua per refredar i dispersar vapors.

El butà comercial és un gas liquat, obtingut per destil·lació del petroli, compost principalment per butà normal (60%), propà (9%), isobutà (30%) i età (1%).

La principal aplicació del gas butà és la de combustible en llars per a la cuina i aigua calenta, ja que degut a les seves limitacions de transport i emmagatzematge no sol consumir-se en grans quantitats.

A l'estat espanyol el gas butà es transporta en la típica bombona de butà, que és un envàs cilíndric, de parets d'acer, de color taronja i que conté 12,5 quilograms de butà. També existeixen noves bombones de butà més lleugeres, fabricades amb altres materials com l'alumini.