[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Buda (il·luminat) - Viquipèdia

Buda (il·luminat)

De Viquipèdia

Estàtua de Buda, realitzada en pedra.
Estàtua de Buda, realitzada en pedra.

Buda (del sànscrit बुद्ध, el conscient, l'il·luminat. Etimològicament, deriva del mot en Sànscrit bud, empleat per al verb saber) és la denominació que reben aquells individus que han comprès tot el seu potencial per el desenvolupament personal i l'evolució conscient. En l'actualitat, el terme s'utilitza per a identificar el Buda Gautama, el mestre religiós i fundador espiritual del Budisme, a qui es considerava "el Buda de la nostra era". Una altra accepció és com apel·latiu o emprat per donar un exemple d'un ésser humà il·luminat.

Els budistes no creuen que el Buda Gautama sia el primer o l'últim Buda. Tècnicament, un Buda és aquell que ha redescobert el Dharma (i.e., la veritat; la naturalesa de la realitat, de la ment, de la aflicció de l'ésser humà i del "camí" correcte per a l'alliberament) a través de la il·luminació, es fa conscient després de mantenir un karma (intenció) bo i a l'abandonar totes les accions negatives. L'assoliment del nirvana entre els tres tipus de Buda és el mateix, però el Samma-Sambuda té més qualitats i capacitats que els altres dos. Els tres tipus de Buda són:

  • El Samma-Sambuda o aquell que, sens un mestre, assoleix una completa il·luminació pel seu propi esforç.
  • El Pacceka-Buda o "Pratyeka-Buda", qui actua tal com el Samma-Sambuda però guarda el dharma per a si.
  • El Savaka-Buda o aquell que és un Arahant (un deixeble il·luminat), però ha assolit la il·luminació al sentir el dharma.

Degut a certes malinterpretacions molt comuns, cal emfasitzar que el Buda no és un déu. Això no sols ho assegurà el mateix Buda Gautama, sinó que la mateixa cosmovisió budista fa aquesta distinció al afirmar que l'estat del Buda només el poden assolir els éssers humans (però no es limita a esta humanitat en particular), en qui resideix el major potencial per a la il·luminació. El Buda Gautama també afirmà que no existeixen intermediaris entre la humanitat i la divinitat; els déus allunyats i el mateix Déu es regeixen pel karma en el cel. El Buda és només un exemple, un guia i un mestre per aquells éssers que han de recórrer la senda pel seu compte, assolir el despertar espiritual i veure la veritat i la realitat tal com són. El sistema budista de filosofia i pràctica meditativa no fou una revelació divina, sinó més aviat l'enteniment de la vertadera naturalesa de la ment humana i tal enteniment pot ser descobert por qualsevol. És l'endinsar-se en la realitat el que s'assoleix al comprendre la impactant veritat que la ignorància pot eliminar-se.

D'acord al Buda Gautama, el despertar del nirvana, que abastà sota una figuera, és una meta a la que tots els éssers poden aplegar quan s'encarnen en un ésser humà. Al donar èmfasi a aquest concepte, l'escola Mahayana es refereix a molts Budes i bodhisattves (aquells que busquen la il·luminació però tenen vots de posposar l'assoliment personal del nirvana per ajudar als altres a abastar-lo). En el Tripitaka - el text fonamental del budisme - els molts Budes del passat i el Buda del futur són denominats Maitreya Buda.

[edita] Vegeu també

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Buda