[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Boule - Viquipèdia

Boule

De Viquipèdia

Boule o Bule fou l'assemblea deliberant o consell a Grècia. Inicialment un cos aristocràtic fou obert amb el temps a tots els ciutadans, encara que entre els doris i especialment a Esparta, els hàbits aristocràtics van romandre.

A Atenes hi havia dos consells, l'Areòpag i el Consell o Senat i dels Cinc Cents, el primer nobiliari i el segon popular i la seva creació atribuïda a Soló. Segons Heròdot en temps de Ciló, Atenes era governada pels presidents dels Naucràries que eren 48, dotze per cadascuna de les quatre tribus però després la constitució es va modificar i es va arribar a un consell de 500 membres (abans 400).

Els membres havien de ser ciutadans, de més de trenta anys i sense haver perdut els drets i cobraven un dracma diari. Els 500 membres foren dividits en seccions de 50 membres tots de la mateixa tribu, i coneguts com a pritanes (Prytanes), i subdividits en proedris (Proedri) per grups de 10, cadascun dels quals presidia les sessions per un temps molt curt.

Els acords presos pel senat eren sotmesos al poble que els podia acceptar o rebutjar però no modificar; cap llei o decisió podia ser sotmesa al poble si no havia estat aprovada pel senat. Per els afers de govern que no eren lleis, el senat tenia tot el poder.

El 306 aC quan Demetri Poliorcetes va crear dos noves tribus (Demetris i Antígonis) el nombre de consellers o pritanes va passar a 600.