[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Bola - Viquipèdia

Bola

De Viquipèdia

Per a altres significats, vegeu «Bola (desambiguació)».

Bola (o Bolae) fou una ciutat del Latium.

Virgili diu que fou fundada pels reis d'Alba i Diodor diu que era una colònia d'Alba. El seu nom no apareix entre les ciutats de la Lliga Llatina. Fou ocupada pels eques dirigits per Coriolà, junt amb Tolèria i Labicum. Plini l’esmenta com una ciutat dels ecus el 411 aC quant van entrar en guerra amb la veïna Labicum però no van obtenir el suport de la resta de ciutats dels edus i foren derrotats i la ciutat fou ocupada per Labicum, tot i que després els ecus la van recuperar.

Mes tard fou ocupada pels romans sota M. Postumius i el propòsit d’establir allí una colònia romana va provocar una revolta. Anys després la colònia hi fou establerta però no se sap quant va ser, però Tit Livi diu que era en mans dels ecus el 389 aC, i que aquell any foren derrotats per Camilus, però Diodor diu que en aquell any pertanyia als llatins i que els ecus l’assetjaven. Després desapareix de l'història segurament perquè fou destruïda a les guerres entre ecus, llatins i romans.

Es possible que sigui la ciutat avui anomenada Poli, a uns 15 km al nord de Praeneste, però també se la situa a Lugnano, uns 8 km al sud de Praeneste (Palestrina) i 15 km al sud-est de La Colonna (Labicum)