[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Bleda - Viquipèdia

Bleda

De Viquipèdia

Viquipèdia:Com entendre les taules taxonòmiques
Com entendre les taules taxonòmiques
Bleda
Beta vulgaris subsp. vulgaris
Beta vulgaris subsp. vulgaris
Classificació científica
Regne: Plantae
Divisió: Magnoliophyta
Classe: Magnoliopsida
Ordre: Caryophyllales
Família: Amaranthaceae
Gènere: Beta
Espècie: B. vulgaris
Nom binomial
Beta vulgaris
L.

La Bleda (Beta vulgaris) és una planta silvestre o conreada dins la família Amaranthaceae, anteriorment ubicada dins la fmília Chenopodiaceae originària de les costes europees i autòctona també a l'interior de la Península ibèrica.

La remolatxa o bleda rave és una varietat anomenada crassa de Beta vulgaris amb l'arrel molt engruixida i rica en sucre

[edita] Descripció

Planta anual, biennal o perenne de fins a 2 metres d'alçada (quan està florida), fulles en roseta glabres verdes (o groguenques en la varietat de Lió) la penca (nervi mitjà)de la fulla pot estar molt desenvolupada segons la varietat. Floreix en una inflorescència amb nombroses flors poc vistoses de 2 a 3 mm. Llavors de 2'5 mmm.

[edita] Conreu

Es sembra a finals d'hivern i es cullen les fulles durant l'estiu. En el conreu casolà es van agafant les fulles i es deixa sense tocar les del centre per a que es tornin a desenvolupar i poder collir fulles escalonadament. En el conreu intensiu es cull la planta sencera. Cal que creixi ràpid per a que sigui tendra amb suficient adob (és planta nitròfila) i vol molta aigua. La millor època per vegetar és des d'agost a novembre.

[edita] Usos

Planta molt popular, en temps antics constituïa un dels aliments principals de la classe treblldora. Es menja bullida, sofregida o no sola amb patates o altre acompanyament. Les penques (el nervi central i el pecíol de les fulles) de vegades s'arrebossen o se'n fan llibrets amb pernil. Substitueix als espinacs durant els mesos d'estiu

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Bleda
Podeu veure l'entrada corresponent d'aquest ésser viu dins el projecte Wikispecies