Benzè
De Viquipèdia
El benzè o benzé[1] en química, és un hidrocarbur cíclic aromàtic, de fórmula C6H6). A la temperatura i pressió ordinària, és un líquid incolor, poc soluble en aigua i amb un punt d'ebullició de 80,1ºC.
La molècula del benzè està constituïda per sis àtoms de carboni, formant un anell hexagonal. La representació del benzè mostrant els tipus d'enllaços entre els àtoms constituents resulta molt intrincada ja que els electrons que formen els enllaços es troben deslocalitzats, i per això normalment es susbstitueix per l'esquema de les dues formes equivalents mesòmeres de Kekulé, el descobridor de la seva forma.
El benzè, una de les primeres matèries fonamentals de la indústria química orgànica, és obtingut per destil·lació fraccionada dels olis lleugers procedents de la destil·lació del quitrà d'hulla i a partir de productes del petroli.
S'utilitza per a substàncies intermediàries en la fabricació de medicaments, colorants i altres composts orgànics, cuir artificial, linòleum, vernís, i laca i com a solvent d'ús molt generalitzat.
[edita] Remarques
- ↑ Benzé en pronúncia occidental i benzè en pronúncia oriental