[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Bastoners de Sant Feliu de Llobregat - Viquipèdia

Bastoners de Sant Feliu de Llobregat

De Viquipèdia

"Els Ceballuts" es l'actual colla de bastoners de la vila de Sant Feliu de Llobregat (el Baix Llobregat). El formem un grup de nois i noies que els uneix les ganes de dansar el ball de bastons tot passant-s'ho bé i contribuint amb la preservació de les tradicions folklòriques de Catalunya.

Taula de continguts

[edita] Història

La primera referència que es té de la existència de bastoners a la vila de Sant Feliu de Llobregat es remunta als anys cinquanta on la Secció Folklore del Centre Parroquial solia representar el ball de bastons.

Més endavant la Secció Juvenil de l'Agrupació Cultural Folklòrica dedicava gran part de les seves danses al ball de bastons.

Però l'actual colla de bastoners, que es fan anomenar "Els Ceballuts", es va crear a la primavera del 1996 gràcies a l'impuls d'un bastoner veterà de Ribes: Mn. Pere Milà.

[edita] La colla

El grup el formen una quinzena de persones, entre bastoners i músics. Les activitats on Els Ceballuts participen son:

  1. la Festa de Tardor (festes majors de Sant Feliu de Llobregat) on es balla durant el Seguici i en els Entremesos (amb el ball de Plaça), en la Diada Bastonera i en el Cercavila final.
  2. "El Pati - Mostra d'activitats de Folklore Tradicional i Popular", dins el marc de les Festes de Primavera de Sant Feliu de Llobregat.
  3. Aplec de la Salut (a l'ermita de la N.S. de la Salut de Sant Feliu de Llobregat)
  4. Trobada Nacional de Bastoners de Catalunya.
  5. participació en sortides programades per diferents entitats o institucions.
  6. intercanvis amb altres colles de bastoners.

Els Ceballuts fomen part de la Comissió de Colles de Sant Feliu de Llobregat, que alhora pertany a la Federació d'Entitats Tradicionals de Sant Feliu (FETS).

[edita] Vestuari

La vestimenta es basa amb el conjunt tradicional dels bastoners de la Catalunya central. Tots els bastoners porten el mateix conjunt, llevat dels camalls que poden ser de color vi o negre. Aquest conjunt, on el color característic és el ví-grana, consta de:

  1. espardenyes amb betes de color vi
  2. els camalls de color negre o vi i amb picarols
  3. uns pantalons blancs amb tires laterals de color negre i vi
  4. una faldilla de color vi oberta lateralment
  5. una faixa negra
  6. una camisa blanca amb l'emblema brodat
  7. un mocador propi de cada bastoner
  8. mocador opcional al cap

[edita] La música

Tot i que el só més transcendent del ball és el produït pels cops de bastons, una part molt important de la colla son els propis músics que acompanyen a Els Ceballuts. Des del principi hem tingut com a músics la clàssica formació de grallers (gralla) i tabaler (tambor), encara que quan la colla balla el Ball de Plaça, durant els entremesos del Seguici d'inici de la Festa de Tardor, ho fa a ritme d'una formació de ministrils. També s'està intentant recuperar el flabiol i el tamborí. Les peces musicals emprades per a ballar son les que formen part del repertori tradicional i folklóric d'arreu de Catalunya.

[edita] Enllaços externs

Web d'Els Ceballuts

Bastonàrium

Coordinadora del Ball de Bastons