[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Bartomeu Costa-Amic - Viquipèdia

Bartomeu Costa-Amic

De Viquipèdia

Bartomeu Costa-Amic (Centelles, Osona 1911 - ciutat de Mèxic 2002) fou un polític i editor català. Estudià a l'escola de Funcionaris de la Generalitat, on es llicencià en administració pública, i a l'Ateneu Politècnic. De jovenet milità en el POUM i fou delegat el novembre de 1936 per Andreu Nin per a entrevistar-se amb el president de Mèxic, Lázaro Cárdenas per a sol·licitar l'asil polític de Lev Trotsky.

En acabar la guerra civil espanyola s'instal·là a Chiapas i a ciutat de Mèxic el 1940, on fundà Ediciones Libres amb el seu amic Julián Gorkin i els mexicans Emilio Abreu Gómez, José Muñoz Cota i David Castañeda. El 1942 es va establir pel seu compte i va dirigir Ediciones Quetzal i B. Costa-Amic, Editor. Del 1948 al 1954 va viure a Guatemala, on s'encarregà de la Secretaria d'Educació de Guatemala.

Va publicar una cinquantena de llibres en català (l'editor exiliat que més en va editar) i uns mil cinc-cents d'autors mexicans. Alhora, fou un dels membres més reconeguts de la Comunitat Catalana de Mèxic. Ha rebut la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya el 1986, qui també li va atorgar el premi Catalunya Enfora el 1989.

[edita] Obres

  • Colón, catalán de Mallorca, sobrino de los Reyes Católicos (1989)
  • Leon Trotsky y Andreu Nin, dos asesinatos del stalinismo (1994)

[edita] Enllaços externs