[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Barri Fortuny - Viquipèdia

Barri Fortuny

De Viquipèdia

Coordenades: 41° 8′ 23,78″ N 1° 6′ 24,26″ E

Barri Fortuny de Reus.
Barri Fortuny de Reus.
Barri Fortuny de Reus.
Barri Fortuny de Reus.
Monument a Fortuny.
Monument a Fortuny.

El barri Fortuny es formaà amb la construcció dels blocs de vivendes de l'Institut Nacional de la Vivenda, de construcció modesta, avui gestionat per ADIGSA. Al seu davant les Parcel·les Mercadé, desenvolupades només recentment, en terrenys que foren del Sr. Mercadé. A tocar de la Carretera de Reus a Salou.

Aquestos blocs, tots ells semblants els uns al altres, es varen fer al anys 50 quan va arribar a Reus la gran onada emigratòria d'Andalusia i altres indrets d'Espanya. Encara que també viuen famílies catalanes d'economia modesta.

En aquell temps eren pisos de lloguer, però al arribar el cambi polític després de la mort de Franco els antics veïns tenien opció de compra per quantitats assequibles.

Es un barri perifèric molt tranquil, en altres temps feien festes al estiu que eren molt populars a la ciutat pero en l'actualitat els veïns han envellit perquè al prosperar econòmicament prefereixen buscar altres llocs més moderns. Les festes s'han anat perdent i els emigrants andalusos, avui catalanitzats, son substituïts per altres del Magreb amb altres costums.


[edita] El Barri en la actualitat

Degut al abandó dels fills del antics emigrants andalusos, la població autòctona s'ha fet gran. Un dels motius del abandó es que aquestos blocs no tenen ascensor. L'Ajuntament de la vila per aquest motiu ha creat un pla per instal·lar ascensors a las vivendes però aquestes tenen unes escales molt estretes i no cap al seu interior per això els arquitectes tenen molts problemes per trobar una solució .

Els carrers i glorietes, plens d'arbres, en el franquisme tenien noms de lletres però l'Ajuntament democràtic els va canviar per noms de comunitat espanyoles com Canarias, Castella, Galícia, o per noms d'escriptors recents, com Terenci Moix.

[edita] Monument a Marià Fortuny

El monument de Marià Fortuny, avui al costat de la Parròquia de Sant Bernat Calvó, obra de Ramon Ferran, va ser inaugurat al final dels cinquanta a l'antiga Avenida de los Mártires, avui Plaça de la Llibertat, on va estar l'estatua casi vint anys fins que el Ajuntament va decidir traslladar-lo al Barri Fortuny on es a l'actualitat.