[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Barrapunto - Viquipèdia

Barrapunto

De Viquipèdia

Barrapunto és una web de noticies relacionades amb el programari lliure, la tecnologia i els drets digitals. S'actualitza varies vegades al dia amb artícles que solen ser breus resums de notícies d'altres webs, enllaços a aquestes noticies i a més permeten al lector comentar-les. El lloc s'assembla a un blog en molts aspectes, no obstant té comentaris en fil. El nom prové de la pàgina web que va servir d'inspiració a Barrapunto, Slashdot i va ser escollit amb l'intenció d'aquells que intentessin pronunciar l'adreça de la web (("h-t-t-p-dos punts-barra-barra-barra-punt-punt-com").

Taula de continguts

[edita] Història

Barrapunto va sortir a la llum el 7 de juny de 1999, inspirat amb Slashdot. En un principi s'usava el mateix programari que Slashdot, després es van desenvolupar algunes adaptacions propies, per finalment tornar a la distribució original. El programari que usa és Slash i és lliure. Barrapunto va ser creat per persones d'ambient universitari i de la comunitat del programari lliure, que a la vegada, es van constituir com els editors del lloc.

Barrapunto és un referent a l'Internet hispana, amb un sistema de publicació de noticies obert però controlat pels editors [1]. Des del juliol de 2004, el material publicat a Barrapunto es troba protegit per una llicència Creative Commons-By.

Barrapunto va ser la guanyadora dels Premios 20Blogs organitzats pel diari online 20 minutos, a la categoria de "Millor comunitat d'un blog". [2].

[edita] Lectors

Enquesta típica
Enquesta típica

Els lectors habituals de Barrapunto solen ser seguidors de l'informàtica i la tecnologia, en especial del moviment del programari lliure i GNU/Linux. La participació dels visitants és fonamental degut a que el lloc es base en el debat de noticies de l'actualitat, en menor mesura les entrades a les bitàcores persones i les enquestes (on tothom pot votar). De fet, se sol trobar informació més útil entre els comentaris que a la propia noticia.

Alguns dels temes que es tracten a Barrapunto són: ciència, formació i feina, llibres, oci i per sobre de tots copyleft i programari lliure.

[edita] Funcionament

Barrapunto és un weblog colaboratiu, on els lectors són part important de la dinàmica del lloc. Els usuaris envien històries (articles) a la cua de contribucions i, si són usuaris registrats, les poden posar a la seva bitàcora. Un equip d'editors filtre la cua i, després de revisar-les, passen a portada les històries que poden resultar d'interès general. Els usuaris, a més, poden introduir comentaris a les històries.

Per promoure comentaris de qualitat, els comentaris poden rebre puntuacions (positives o negatives) a través dels punts de moderació que es reparteixen pseudoaleatoriament entre els usuaris. Aquestes puntuacions afecten el karma de l'usuari, que a la vegada influeix a la puntuació inicial dels comentaris de l'usuari. Els comentaris dels usuaris no registrats tenen 0 punts inicials, els comentaris dels usuaris registrats amb menys de 20 punts de karma tenen un punt inicial i els comentaris dels usuaris registrats amb o més de 20 punts de karma tenen dos punts inicials (aquests poden tenir un punt inicial si volen). Un usuari pot tenir un màxim de 50 punts de karma.

Els usuaris no registrats tenen el sobrenom de pobrecito hablador (pobret xerraire) [3], sobrenom basat en el nom del diari de crítica social creat per Mariano José de Larra (anteriorment els anònims eren anomenats pendejo sin nombre (merdeta sense nom), però va ser modificat perquè resultava ofensiu; els pobrets xerrarie són un clàssic de Barrapunto. Des del PH mandròs que és un usuari que no s'ha molestat a registrar-se, fins als clàssics trolls, temàtics, polítics o talibans ortogràfics.

Per controlar la moderació, Barrapunto usa la metamoderació (moderar als moderadors), que ajuda a contenir els abusos que poden existir.

[edita] Efecte Barrapunto

Degut a l'enorme tràfic que genera la web (posició 47 en el ranking de webs espanyoles segons Alexa) [4], el pas a portada d'una noticia produeix un increment notable de les visites de les webs enllaçades.

Es donen casos en que el servidor enllaçat se satura degut a la gran quantitat de visites rebudes, de forma que va molt lent, no respon a algunes peticions, o fins i tot deixa de funcionar fins que es cau. Les conseqüencies són les d'un atac de denegació de servei, tot i que, es diu que el lloc ha sigut barrapuntejat, o que s'ha caigut per l'efecte Barrapunto. Això sol passar a pàgines personals allotjades a servidors amb poc ample de banda disponible.

Aquests efectes duren al voltant de 2 o 3 dies, ja que es publiquen noticies noves i les antigues s'obliden. La majoria de visitants només es llegeixen les noticies que apareixen a la portada; per tant, una vegada la noticia s'arxiva, el ritme de visites baixa i sol quedar-se igual que abans. A vegades pot ser lleugerament superior, ja que els buscadors indexaran la pàgina junt amb la discussió de Barrapunto, si encara no ho havien fet.

[edita] Crítiques a Barrapunto

Com tot projecte popular, Barrapunto rep certes crítiques. Les més comunes són:

  • Desconformitat amb la selecció de noticies: hi ha gent que es queixa que surten a portada noticies que són menys interessants que d'altres que es queden a la cua d'enviaments. Això podria estar enllaçat amb la nova discusió sobre els diversos tipus de control editorial: el de tenir una sèrie d'usuaris amb privilegis per destacar notices, contra el model en que els usuaris voten les noticies perquè surtin a la portada.
  • La tardança en la publicació de noticies: aquesta crítica s'ha argumentat dient que l'objectiu de Barrapunto és de generar debat al voltant de les noticies i no ser els primers de parlar-ne.
  • Masses trolls: Barrapunto no borra cap comentari, això, unit amb la popularitat del lloc, fa que hi hagi una quantitat considerable de comentaris troll. Això se soluciona amb el correcte ús de la moderació, però moltes vegades per culpa d'aquests comentaris les discussions acaben tractant d'un altre tema.
  • Respecte als estàndards: des de Barrapunto se suporta dels estàndards web regits per la W3C, i no té errors molt greus de programació (2 errors). El punt dèbil és que no utilitza l'XHTML, sinó que n'empra el HTML 4.01 amb diferents fulls CSS.

[edita] Noticies cobertes

A través dels set anys que fa que existeix, Barrapunto ha ofert noticies de gran interès pels lectors, com van ser els Atentats de Madrid [5], o sobre les sortides professionals de la carrera d'enginyer informàtic. [6]


[edita] Referències

[edita] Vegeu també

[edita] Enllaços externs

[edita] Efecte Barrapunto

[edita] Webs semblants