[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Bandera d'Estònia - Viquipèdia

Bandera d'Estònia

De Viquipèdia

Proporcions 7:11
Proporcions 7:11
Projecte de bandera d'Estònia amb la creu escandinava
Projecte de bandera d'Estònia amb la creu escandinava

La bandera d'Estònia es composa de tres bandes horitzontals iguals, dels colors següents de dalt a baix: blau, negre i blanc. La talla normal de la pandera és de 105 x 165 cm, cosa que dóna una proporció de 7/11.

Taula de continguts

[edita] Història

Apareix com a bandera de l'associació d'estudiants de la nació estoniana a la Universitat de Tartu, fundada el 1632 per Gustau II Adolf de Suècia, tal i com ese feia a diferents universitats europees medievals i modernes per indicar la condició dels originaris d'un territori. Aquesta bandera fou ràpidament associada al nacionalisme estonià i a partir de la proclamació d'independència del 24 de febrer de 1918 es va adoptar com a bandera del nou país.

La invasió de la URSS el juny de 1940 en va prohibir l'ús i es va arriar de la torre de Pikk Hermann, a la ciutat vella de Tallinn el 21 de juny d'aquest any. Va ser tolerada durant l'ocupació nazi en tant que bandera ètnica dels estonians, però amb la nova ocupació soviètica fou substituïda.

Fins la perestroika la bandera o l'ús dels seus colors era prohibit i durament reprimit. El 24 de febrer de 1989 fou de nou hissada a la torre Pikk Hermann. Oficialment fou adoptada com a bandera nacional el 7 d'agost de 1990, poc després d'haver recuperat la independència.

[edita] Simbologia

La interpretació tradicional dels colors és:

  • El blau és el cel, els llacs i la mar i simbolitza la lleialtat als ideals nacionals.
  • El negre és el color de la terra natal.
  • El blanc simbolitza la recerca el benestar i la llum.


[edita] Proposta alternativa

El 2001, el polític Kaarel Tarand va suggerir que la bandera es canviés per una creu escandinava amb els mateixos colors. Aquests partidaris veien una bandera tricolor com una bandera que s'acosta als països eslaus i de l'est, mentre que la creu mostrava més els enllaços amb les països nòridcs i també diferenciant-lo dels altres països bàltics. Fins i tot es volia modificar el nom del país en diverses llengües estrangeres, d'Estònia a Estland. Des de 1922 es van fer molts esborranys de creus nòrdiques per a bandera, el més important fou el que hi ha d'exemple. Amb tot, aquestes propostes no van tenir massa popularitat.

[edita] Vegeu també