[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Ball de Diables de Caldes de Montbui - Viquipèdia

Ball de Diables de Caldes de Montbui

De Viquipèdia

El Ball de Diables de Caldes de Montbui es va crear l'any 1992 per un grup de joves de Caldes de Montbui, amb el recolzament de l'Ajuntament d'aquesta població i assessorats pel filòleg Gustau Erill

El ceptrot del Llucifer és una olla, la mateixa que apareix a l'escut del poble, que simbolitza l'aiguacalenta que brolla al bell mig del poble. El ceptrot de la diablessa és un rat-penat, que antiguament apareixia sobre l'escut de Caldes, assenyalant que es tractava d'una vila. Igualment, vàrem encarregar a l'artista de Granollers: Ramon Aumedes, els barrets del Llucifer i de la diablessa. Una calavera de cabraboc per a ell i un tricorni amb banyes per a ella. Evidentment també vàrem adquirir uns quants tabals, part essencial de qualsevol ball de diables. Ràpidament ens vem repartir la feina i van escollir cap de colla. Va sortir en Pep Gaspart, que juntament amb en Ramon Solé van portar el pes de la colla durant els primers anys. Les nostres primeres actuacions van ser durant l'estiu del 1993, a Caldes. On van participar a La Festa Romana que es montava un cap de setmana d'estiu, i en alguna festa més del poble .

[edita] Història

L'artista i titellaire Romà Martí va dissenyar i va fer ell mateix els vestits d'aquest Ball de Diables, combinant tres colors bàsics: el blanc, el blau marí i el verd fosc. Els vestits consisteixen en una casaca amb caputxa i banyes, una capa i uns pantalons amb cua. Van fer tornejar unes masses a un fuster, i un manyà ens va construir els ceptrots del Llucifer i de la diablessa. Ambdós representen símbols de la vila de Caldes.

El bateig com a ball de diables va ser durant la festa major d'octubre de 1993, on van fer el primer correfoc, amb la colla de l'Arboç. Des de llavors han passat a ser una part molt important de la Festa Major de Caldes de Montbui.

L'any 1995 van crear la Festa del Foc i l'Aigua, hereva de l'antiga Festa Romana que s'havia fet durant uns anys a la població. Per fer-ho, Ramon Solé va compondre nou peces musicals. Cadascuna d'elles és un ball de foc o bé d'aigua, on els diables cremen o l'aigua mulla a la gent que participa de la festa. Totes elles amb una llegenda i un fil conductor on la lluita entre el bé -l'aigua- i el mal -el foc- és l'ànima de l'espectacular festa.

L'any 2001 van tornar a canviar de cap de colla, sortint escollida l'Helena Pielias. Aquell mateix any es va grabar i editar un CD amb la música de la Festa del foc i l'aigua, anomenada des d'aleshores Escaldàrium. Vem ampliar-la i millorar-la amb la incorporació de la quimera i de les bruixes com a nous personatges importants de la festa.

L'any 2003 el cap de colla va ser en Roger Riera, i un any després va ser l'Arnau Galí, diable de la colla des de petit.

L'any 2004 van ampliar de forma substancial tota la Festa del foc i l'aigua, preparant activitats variades: una xerrada, un conte, titelles, ballada de bastons, sardanes, un sopar etc... tot relacionat amb la llegenda de l'Escaldàrium.

El 2005 la Txell Simarro va esdevenir la nova cap de colla.

El 2006 Txell Simarro és succeïda per l'Àstrid Sellés, Cristina Baró, Ïu de Sans,.


[edita] Enllaços externs

Plana web oficial del Ball de Diables de Caldes de Montbui