[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Balj ibn Bixr al-Quxayrí - Viquipèdia

Balj ibn Bixr al-Quxayrí

De Viquipèdia

Balj ibn Bixr al-Quxayrí (en àrab بلج بن بشر القشيري, Balj ibn Bixr al-Quxayrī) (m. Còrdova, 742), cabdill militar àrab i valí de l'Àndalus (742).

Com a lloctinent i nebot de Kulthum ibn Iyad al-Quxayrí, general de l'exèrcit sirià enviat a sufocar la rebel·lió berber al nord d'Àfrica, a la mort del seu oncle va prendre el comandament de les tropes sirianes refugiades a Tànger després d'haver estat derrotades pels berbers nordafricans.

Quan la insurrecció berber es va estendre a l'Àndalus, els contingents sirians, després de pactar amb Abd-al-Màlik ibn Qàtan, que aleshores n'era valí, van passar en 742 a la Península on van derrotar als sublevats. No obstant, per desavinences amb el valí, Balj va acabar dirigint-se contra Còrdova amb les seues tropes que, després de destituir el valí Abd-al-Màlik ibn Qàtan, van nomenar nou valí el mateix Balj.

La seua política partidista i cruel el va enfrontar als àrabs baladís —és a dir, aquells àrabs instal·lats a l'Àndalus amb Mussa ibn Nussayr i els primers valís—, als quals va vèncer en la batalla d'Aqua Portora (al nord de Còrdova). Tot i que el resultat de l'enfrontament va ser favorable als sirians, Balj va morir el mateix any a causa de les ferides sofrides, per la qual cosa les seues tropes van nomenar nou valí a un altre general sirià, Thalaba al-Amilí.


Precedit per:
Abd-al-Màlik ibn Qàtan al-Fihrí
valí de l'Àndalus
742
Succeït per:
Thalaba ibn Salama al-Amilí