[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Autoritat Palestina de Cisjordània i la Franja de Gaza - Viquipèdia

Autoritat Palestina de Cisjordània i la Franja de Gaza

De Viquipèdia

Bandera de l'Autoritat Nacional Palestina
Bandera de l'Autoritat Nacional Palestina

L'Autoritat Palestina de Cisjordània i la Franja de Gaza o simplement Autoritat Nacional Palestina (en àrab السلطة الوطنية الفلسطينية As-Sulta Al-Wataniyya Al-Filastiniyya, en hebreu: הרשות הפלסטינית Harashut Hafalastinit) és una organització administrativa interina que governa nominalment una secció de la Cisjordània i la Franja de Gaza. Va ser establerta el 1994 com a resultat dels acords d'Oslo entre l'Organització d'Allibertament Palestí i Israel. Aquest acords declaren que l'Autoritat Nacional Palestina ha de tenir control dels afers civils i de seguretat a les àrees urbanes de la Palestina (anomenades Àrea A), i només control civil a les àrees rurals (anomenades Àrea B). La resta dels territoris, incloent els assentaments israelians, la regió de la Vall del Jordà, i els camins de pas entre les comunitats palestines, haurien de romandre sota el control israelià (anomenades Àrea C).

L'Autoritat Palestina gaudeix del reconeixement internacional (encara que limitat) com a organització que representa la nació palestina. Sota el terme "Palestina" el poble té un estatus d'observador a les Nacions Unides, com a "entitat i organització intergovernamentals que ha rebut una convidada permanent per participar en qualitat d'observador en els períodes de sessions i en els treballs de l'Assemblea General i que manté oficines permanents a la seu de les Nacions Unides”. L'estatus d'observador a les Nacions Unides dóna dret a veu, però no a vot. També rep suport financer considerable de la Unió Europea, dels Estats Units (ambdós han amenaçat reduïr el suport si Hamas guanyés les eleccions) i d'altres països. L'aeroport Internacional de Gaza va ser construït per l'Autoritat Palestina a la ciutat de Rafà, però, només va funcionar per un breu període abans de ser destruït per les forces isralianes després de la Intifada de Al-Aqsa del 2000. També s'ha començat la construcció d'un port a Gaza, que no s'ha completat.

L'Autoritat Palestina manté un servei armat no uniformat, que té, d'acord a diverses fonts, entre 40.000 i 80.000 soldats (que de ser així violaria els acrods d'Oslo que limiten la força armada a 30.000 reclutes). Oficilament rep el nom de "força de policia".

La principal tasca que s'atribueix a l'autoritat palestina és la d'aconseguir el reconeixement internacional d'un territori perfectament delimitat. Per obtenir aquest objectiu, l'autoritat palestina desplega intenses activitats diplomàtiques amb els països que considera els seus aliats, com a primera prioritat, i amb els altres països que simpatitzen amb la seva causa, encara que no siguin els seus aliats naturals.

[edita] Vegeu també

Eleccions legislatives palestines de 2006

[edita] Enllaç extern