[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Auruncs - Viquipèdia

Auruncs

De Viquipèdia

Els auruncs o auruncis (llatí aurunci) o ausons foren una tribu de la Campània que vivien a la ciutat d’Aurunca entre els campanis i els volscs.

El nom ausons els hi fou donat pels grecs i els romans els hi van dir aurunci i llavors eren un poble nombrós i important.

El 503 aC les ciutats llatines de Cora i Pomètia van ser ajudats pels aurunci en la seva revolta contra Roma. Uns anys mes tard van agafar les armes contra els romans en suport dels volscs, i van arribar fins Arícia on van combatre contra el cònsol Servilius. També van combatre contra el poble dels Dionisis, un poble ferotge de la plana de Campània.

Aquestes guerres i altres que no es coneixen els van debilitar i es van dividir en dos branques (abans del 344 aC) i llavors els noms d’ausoni i aurunci fou aplicat a dos sub tribus del antic poble unit: una que vivia al est, fins les muntanyes dels volscs (els ausons) i l’altra a la regió muntanyosa (els auruncs), ja molt reduïdes en nombre i importància.

Des el 337 aC foren atacats pels sidicins i van demanar ajut a Roma; davant els atacs sidicins, els aurincis van evacuar la seva capital Aurunca i es van refugiar a la veïna Suessa (un 8 km al sud) que van ajudar a fortificar. El sidicinis van destruir Aurunca que ja no fou mai mes reconstruïda. La capital després fou Suessa, que el 313 aC va esdevenir colònia romana i el poble va perdre la seva identitat i va desaparèixer.