[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Aule Cluenci Habit el jove - Viquipèdia

Aule Cluenci Habit el jove

De Viquipèdia

Aule Cluenci Habit el jove (Aulus Cluentius Habitus junior) fou fill de Aule Cluenci Habit el vell (Aulus Cluentius Habitus senior) i de Sàssia, nascut a Larinum vers el 103 aC.

El 74 aC va acusar al seu padrastre Estaci Albi Opiànic d'intentar enverinar-lo. Justament s'havien denunciat molts suborns en els judicis i en aquest cas quan l'acusat fou declarat culpable per pocs vots, es van denunciar diverses irregularitats greus i finalment l'evidencia de suborn, les ires populars van caure sobre Aule Cluenci, acusat de posar els diners. El jutge Juni (judex quaestionis) es va haver de retirar per la pressió popular i Cluenci i altres implicats en casos de suborns a jutges foren castigats pels censors. Judicium Junianum o Albianum Judicium va esdevenir sinònim de judici arreglat.

El 66 aC Cluenci fou acusat per Opiànic el jove, fill d'Eustraci, que havia mort en els darrers anys, de tres intents d'enverinament, dos d'ells amb èxit. L'acusació la va dirigir Tit Acci Pisaurense i la defensa va córrer a càrrec de Ciceró, que llavors era pretor. El judici no tenia cap evidencia i havia de ser desestimat però l'acusador va recordar les circumstancies de l'anterior judici i va obligar a Ciceró a un extraordinari esforç.