[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Atom Heart Mother - Viquipèdia

Atom Heart Mother

De Viquipèdia

Atom Heart Mother és el cinquè àlbum d'estudi del grup britànic de rock progressiu Pink Floyd. Fou un àlbum que es va allunyar del rock psicodèlic promogut per Syd Barrett per entrar més en el rock simfònic i progressiu.

Taula de continguts

[edita] Context

Quan Syd Barrett va deixar el grup la seva sonoritat va seguir per la mateixa inèrcia, però en aquest disc es va decidir canviar i continuar amb nous reptes.

El primer tema titulat Atom Heart Mother és una composició musical on es mostra el virtuosisme sonor de cada membre del grup. Ocupa tota la primera cara del disc de 33 revolucions i no havia de ser orquestrada en un principi fins que van reunir totes les composicions de l'àlbum. Ron Geesin es va encarregar de la orquestració però va tenir molts problemes amb els membres del grup i va abandonar el projecte sense que fos completat i el va finalitzar John Aldiss. En un primer moment aquest tema s'havia d'anomenar The Amazing Pudding, però era un títol que no els va convèncer, Ron Geesin els va suggerir que llegissin el diari per veure si els inspirava i treien un nom. Nick Mason va trobar uan notícia sobre una dona embarassada que havia estat sotmesa a una operació de cor i portava un marcapassos atòmic. El títol de la notícia era Atom Heart Mother, així es va poder treure títol per l'àlbum i la cançó. La cançó està dividida en parts ja que a l'època es cobraven drets d'autor en funció dels temes que contenia un àlbum.

A continuació es troba el tema If, una de les millors peces líriques de Roger Waters que mostra l'odi per la sortida de Barrett del grup.

Segueix amb Summer '68, escrita per Richard Wright, és una crítica a l'estil de vida dels músics de rock.

El tema Fat Old Sun amb sonoritat blues fou un tema de referència de David Gilmour, que va fer servir per a la seva carrera en el grup i com a solista.

L'últim tema és Alan's Psychedelic Breakfast, un altre tema de llargada considerable i de qualitat musical, tal i com agradava al grup i es mostra virtuosisme.

[edita] Caràtula

La caràtula mostra una vaca en un camp i no conté cap tipus de text. El grup volia que fos el menys psicodèlica possible i així ho van demanar a Torm Thorgerson de l'estudi Hipgnosis, que va anar al camp i va fotografiar el primer que va veure, una vaca de nom Lulubelle III.

[edita] Enregistrament i edició

El disc fou enregistrat entre el març i l'agost de 1970 als Estudis Abbey Road i fou produït per Pink Floyd. L'enginyer de so fou Peter Brown assistit per Alan Parsons. Va aparèixer en format LP el 10 d'octubre de 1970 i va arribar al número 1 al Regne Unit i al 55 als Estats Units. El març de 1994 fou disc d'or als Estats Units. La versió remasteritzada va aparèixer el 1994 a Gran Bretanya i un any després als EUA.

L'edició original amb LP conté com a últim soroll una gota d'aigua quan cau i com que és a l'últim forat si no s'aixeca l'agulla va sonant indefinidament.

En la reedició amb disc compacte hi ha una targeta amb dues receptes d'esmorzar, una en alemany i un alatra en anglès. Les receptes semblen ser una espècie de broma o exageració ja que inclouen ingredients com un camell mitjà, un ou, 250 cabeces d'all, 1 xai de primavera...

[edita] Llista de temes

  1. Atom Heart Mother (Mason, Gilmour, Waters, Wright, Geesin) 23:44
    • a. Father's Shout
    • b. Breast Milky
    • c. Mother Fore
    • d. Funky Dung
    • e. Mind Your Throats Please
    • f. Remergence
  2. If (Waters) 4:30
  3. Summer '68 (Wright) 5:29
  4. Fat Old Sun (Gilmour) 5:22
  5. Alan's Psychedelic Breakfast (Waters, Mason, Gilmour, Wright) 13:00
    • a. Rise and Shine
    • b. Sunny Side Up
    • c. Morning Glory

[edita] Crèdits

[edita] Músics

[edita] Músics addicionals

  • Ron Geesin - orquestració i composició.
  • Alan Stiles - veu de fons en el tema Alan's Psychedelic Breakfast.
  • Abbey Road Session Pops Orchestra - orquestra a Atom Heart Mother i instruments de vent a Summer '68.
  • The John Aldiss Choir - cor.

[edita] Producció

[edita] Edició en disc compacte

  • Remasterització supervisada per James Guthrie.
  • Remasterització digital per Doug Sax a The Mastering Lab, LA.
  • Disseny gràfic interior Storm Thorgerson i Jon Crossland.
  • Fotografia addicional: Tony May.

[edita] Anècdotes

Els sons de cuina que s'escolten a Alan's Psychedelic Breakfast foren enregistrats a la cuina de Nick Mason.

Stanley Kubrick volia usar part del tema Atom Heart Mother en la pel·lícula A Clockwork Orange (La taronja mecànica). Va demanar que li deixessin usar Atom Heart Mother Suite en la bso. Però com que Kubrick volia llicència sense límits per determinar quines porcions o editar els temes, així que el grup ho va rebutjar. Quan Alex està a la botiga de discos en l'estant superior hi ha un disc que té la portada d'Atom Heart Mother amb la vaca en un camp.

[edita] Enllaços externs