[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Asturies nun escaez - Viquipèdia

Asturies nun escaez

De Viquipèdia

Obrint Pas, a l'edició del 2006
Obrint Pas, a l'edició del 2006

Asturies nun escaez, en asturià Asturias no oblida, és el lema usat en els concerts commemoratius de la Revolució d'Astúries de 1934 promoguts per organitzacions juvenils vinculades al partit Andecha Astur, que van començar en 2000 i han tingut lloc en cinc ocasions.

Taula de continguts

[edita] Història i grups convidats

[edita] Primer concert (2000)

En 2000 la joventut del partit nacionalista d'esquerres asturiana, Andecha Astur, va organitzar el primer concert en homenatge i record de les víctimes de la repressió de la Revolució d'Octubre de 1934. L'escenari de l'actuació va ser la Sala Polivalent del Concejo de Noreña. Quatre grups asturians i dos bascos formaven el cartell d'un festival que va reunir 700 persones. Va obrir la nit el grup folk N'Arba, que va ser escalfant l'ambient, per a donar pas als ja desapareguts Avientu, que presentaven el seu tercer treball, Glayíos Dende'l Fondu (Crits des del fons), i a Noreña van fer el seu ultimo concert. Betagarri i Etsaiak van deixar molt bon gust de boca en la seva primera actuació en terres asturianes iforen Oi! N'Ast i Intolerance els encarregats de tancar una nit a ritme de molts estils musicals però amb la imatge dels revolucionaris asturians com a referent.

[edita] Segon concert (2002)

La Sala La Real d' Oviedo va acollir en 2002 el concert d'Andecha Mocedá i que va estar a punt d'esgotar les entrades posades a la venda, arribant a la xifra de 1.200 espectadors. El grup asturià Sendero Luminoso va ser l'encarregat d'obrir la nit. Encara que desconegut per a la majoria de les persones allí reunides va aconseguir moure per complet al públic i demostrar que en les primeres files tenien un bon grup de seguidors. La banda precursora del rock en asturià, Dixebra, no va defraudar en cap moment. Van descarregar les seves lletres en asturià a ritme de punk-rock, rap-metall i ska davant el ball i la festa d'un públic lliurat per complet. Soziedad Alkohólika va tancar brillantment el concert, malgrat que es va trobar a faltar algun tipus de referència verbal al motiu del concert. Els bascos van demostrar la seva contundència com grup de directe fent gaudir a la sala.

[edita] Tercer concert (2004)

Malgrat crear-se pocs mesos abans de la data del concert, Darréu va decidir assumir l'organització del tradicional concert en homenatge a la Revolució d'Octubre de 1934. En el 2004 es complia el 70 aniversari de la revolució. El concert va tenir lloc en la Sala Albéniz de Gijón. Van obrir el concert els tres grups més destacats de la nova fornada del rock en asturià. Van obrir el foc La Tarrancha a ritme de ska-reggae i van acabar d'encendre la metxa Skama La Rede i Skontra. Després, Skalariak i Habeas corpus trepitjaven per primera vegada les taules d'un escenari asturià. L'acollida no va poder ser millor amb centenars de persones corejant les seves lletres i ballant sense descans. Les dues formacions es van trobar molt a gust i no van oblidar a donar suport a la lluita del poble asturià.

[edita] Quart concert (2005)

El concert de 2005 es va celebrar a Avilés. El lloc escollit va ser la Sala Quattro, que duu moltíssims anys acollint concerts de primer nivell en el panorama asturià i internacional. La nit es va obrir amb Skama La Rede que presentava el seu primer treball "La Nuesa Hestoria" (La nostra història). Van Començar sorprenent, soltant un sampler que recordava el famós pamflet de "Rebels d'Astúries Rendiu-vos!". Durant més d'una hora van presentar tots els temes del seu CD així com alguna cançó de la seva maqueta "Hestories Absurdes". Després, i a ritme de punk-rock, van sortir a l'escenari Mala Reputación. Els de l'orient asturià van aprofitar aquesta cita, on debutaven, per a tancar la seva gira "A x ellos". Van fer un ampli repàs dels seus discos presentant algunes sorpreses. Una versió del "Nun Puxa" de Dixebra, i un remake del seu tema "Raigaños" (Arrels) a ritme de reagge i en companyia de Ermitaños del Río. Cinc anys va caldre esperar per a tornar a veure a Astúries al grup basc Betagarri i va haver de ser altra vegada en el concert "Asturies nun escaez". Els bascos, que venien de tocar per mitjana Europa, no van defraudar. Més d'una hora i mitjana de música ska presentant el seu primer disc en directe "Zuzenean". Es van dirigir diverses vegades al públic usant l'asturià. Mig miler de persones van assistir a un concert que una vegada més va contar amb les habituals intervencions polítiques.

[edita] Cinquè concieto (2006)

El cinquè concert es va celebrar en 2006 emmarcat dintre dels actes programats per Darréu en el dia de la mocedá revolucionario (dia de la joventut revolucionària).

[edita] Enllaços externs