[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Asteroide troià - Viquipèdia

Asteroide troià

De Viquipèdia

Imatge dels asteroides troians davant  i darrere Júpiter al llarg del seu camí orbital.  També es mostra el cinturó principal  d'asteroides entre les òrbites de Mart i Júpiter.
Imatge dels asteroides troians davant i darrere Júpiter al llarg del seu camí orbital. També es mostra el cinturó principal d'asteroides entre les òrbites de Mart i Júpiter.

Es denomina troians a un grup de asteroides que es mouen en l'òrbita de Júpiter. Com es va definir originàriament, els asteroides troians tenen una òrbita de la qual el semieix major està entre 5,05 UA i 5,40 UA.

Estan situats en els dos punts de Lagrange triangulars a 60 graus per davant i per darrere de Júpiter. El seu nom és en honor dels herois de les guerres troianes. Els situats en el punt L4, que precedeixen a Júpiter, van rebre els noms dels guerrers grecs, i d'ací que se'ls coneguen com els "grecs", mentres que els que segueixen a Júpiter, punt L5, van rebre noms dels defensors de la ciutat de Troia, i familiarment li'ls designen com els "troians".

Els troians no es comporten com un núvol d'objectes amuntegats en els seus punts de libració, a manera de núvol, sinó que mostren òrbites allargades en forma de "gota". Els seus moviments són una combinació entre el període d'11,856525 anys de Júpiter i un altre període llarg, de 150 a 200 anys de duració. El major asteroide troià conegut és (624) Héctor.

El terme a vegades s'usa per a referir-se a cossos que orbiten amb relacions semblants respecte al Sol i Mart o respecte a Saturn i algun dels seus satèl·lits com Dione (veure satèl·lit troià).

Taula de continguts

[edita] Història

Es creu ara que E. E. Barnard va fer la primera observació d'un asteroide troià, en 1904, però la importància de la seva observació no va ser apreciada en el seu moment. Es creia que havia vist un recent descobriment de Saturn el satèl·lit Febe que estava en eixe moment a només dos minuts d'arc, o inclòs una estrela. La identitat del punt que Barnard va observar no va ser compresa fins que es van fer suficients observacions per a traçar l'òrbita del Troià (12126) 1999 RM 11 , un objecte que va ser redescobert en 1999. Per no comprendre el que ell estava mirant, l'observació de Barnard és ara només una curiositat històrica.

Al febrer de 1906, l'astrònom alemany Max Wolf va descobrir un asteroide en el punt de Lagrange L 4 del sistema, Sol i el planeta Júpiter i el va anomenar (588) Aquil·les, el mític Aquil·les, és un dels herois la Iliada de Homer. La raresa de la seva òrbita es va comprendre al cap d'uns mesos, i abans que es van descobrir molts altres asteroides en L 4 i L 5 (els punts de Lagrange que formen un triangle equilàter amb el Sol i Júpiter).

Fins a juliol del 2004 hi havia 1.679 asteroides troians coneguts, 1.051 en L 4 i 628 en L 5 . N'hi ha molts altres massa xicotets per a ser vists amb els instruments actuals. El Troià més gran és (624) Héctor, que mesura 370×195 km.

[edita] Els noms

Als asteroides associats a en L 4 que precedeix a Júpiter se li van donar noms associats amb la Ilíada; de fet, el punt s'anomena després com el node grec o "grup d'Aquil·les", i aquells al voltant de L 5 s'anomenen amb els herois de Troia i s'anomena el node troià. Aquest grup s'anomena a vegades asteroides de Patroclus per ser l'asteroide major encara que l'heroi Patroclus estava en el costat grec. No obstant, (617) Patroclus va ser el primer asteroide descobert en L 5 i va rebre el seu nom abans d'inventar-se la regla de Grecs i Troians. El node grec també té un "infiltrat" l'asteroide (624) Héctor.

Els asteroides es coneixen col·lectivament com els asteroides troians. Amb el temps, este terme ha arribat a ser aplicat més generalment a qualsevol cos que ocupa els punts triangulars de Lagrange de qualsevol sistema; a més dels Troians de Júpiter. Així el planeta Mart té a l'asteroide (5261) Eureka com a troià i Neptú té un Troià l'asteroide 2001QR322. A més hi ha satèl·lits troians, al voltant de Saturn i el seu satèl·lit Tetis: (Telesto ocupa el lloc L 4 i Calipso el lloc L 5 ). El satèl·lit de Saturn Dione té a Hel·lena en el lloc L 4 i a Pòl·lux en el lloc L 5 , aquesta última lluna descoberta recentment per la nau Cassini. Parlant estrictament, el terme Troià només s'aplica a aquells asteroides que ocupen els llocs L 4 i L 5 del sistema Sol-Júpiter.

[edita] Vegeu també

  • Llista d'asteroides troians (grup grec)
  • Llista d'asteroides troians (grup troià)

[edita] Asteroides troians de Mart

L'asteroide (5261) Eureka que es va descobrir el 20 de juny de 1990 va resultar ser el primer asteroide troià conegut de Mart que ocupa el punt de Lagrange L5 de Mart.

[edita] Asteroides troians de Neptú

També el planeta Neptú té un asteroide troià 2001 QR 322 també denominat 2001 QR322 ) és un asteroide descobert en 2001 i és un dels dos asteroides troians coneguts de Neptú (l'altre és 2004 UP10 orbita davant de Neptú en el seu punt de Lagrange L 4 )