[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Arundhati Roy - Viquipèdia

Arundhati Roy

De Viquipèdia

Arundhati Roy en una intervenció pública.
Arundhati Roy en una intervenció pública.

Arundhati Roy (Shillong, Índia, 1961) és una escriptora i activista índia.

Nascuda a l'estat indi de Meghalaya, de mare cristiana (de l'Església Ortodoxa Siríaca) de Kerala i de pare hindú de Bengala. Va passar la seva infància a Aymanam, Kerala. Amb 16 anys es traslladà a Delhi i va iniciar un estil de vida bohemi: vivia en una cabana venent ampolles per guanyar-se la vida. Després va estudiar arquitectura a la Delhi School of Architecture on va conèixer el seu primer marit, l'arquitecte Gerard Da Cunha.

El 1984 va conèixer en Pradeep Kishen que seria el seu segon marit, i va començar a treballar al cinema: va fer el paper d'una dona rural a la pel·lícula Massey Sahib, i va escriure guions per a les pel·lícules In Which Annie Gives it Those Ones i Electric Moon (Lluna elèctrica), i per a la sèrie de televisió The Banyan Tree.

El 1992 va començar a escriure El déu de les petites coses, llibre en part autobiogràfic que va acabar el 1996 i amb què l'any següent guanyaria el Premi Booker i es va donar a conèixer al gran públic. Els drets de la novel·la s'han venut a més de vint països.

Militant pacifista, Roy es va oposar amb fermesa a les proves nuclears realitzades pel govern indi a Rajasthan, i el 1999 va escriure l'assaig El final de la imaginació, publicat a la recopilació El preu de viure, on presentava una visió molt crítica amb el govern indi.

Roy ha esdevingut un dels referents intel·lectuals del moviment antiglobalització, i en els darrers anys ha dedicat els seus esforços a l'activisme polític en favor de la pau i en la denúncia dels efectes del procés de globalització econòmica. La seva activitat li ha costat, en algunes ocasions, problemes amb les autoritats del seu país.

L'any 2004, va ser galardonada amb el Premi Sydney de la Pau pel seu treball en campanyes socials i seu compromís amb el moviment pacifista.

El 2005 va participar en el Tribunal Mundial sobre l'Iraq.