[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Article definit - Viquipèdia

Article definit

De Viquipèdia

L'article definit és una categoria gramatical que essencialment té com a funció determinar un nom que ja es coneix. Formalment, precedeix el nom i concorda en gènere i en nombre amb el substantiu del qual depèn.

Taula de continguts

[edita] L'article definit en català

L'article definit normatiu presenta una variació de gènere i nombre: en singular, hi ha les formes el per al masculí i la per al femení, i en plural, els per al masculí i les per al femení (procedents de ILLE llatí). En català existeix certa variació dialectal en l'ús d'aquest article. Les varietats occidentals prefereixen les formes lo i los per al masculí i a les Illes s'ha conservat l'article dit "salat" (es, sa, es i ses) que tenia més extensió abans a l'àmbit català.

[edita] Funcionament d'aquest article en català

En general, els articles el i la es redueïxen a l' quan la paraula següent és masculina i comença amb vocal o h: l'ase, l'esquer, l'idioma, l'os, l'usuari, l'home. També es produeix la reducció amb les paraules femenines que comencen amb a, e i o: l'aigua, l'entitat i l'olla. En canvi davant d'un mot femení començat amb i o u àtones (també les que comencen amb h) es fa servir la forma plena la: la idea, la història, la universitat i la humitat.

[edita] Contraccions

L'article masculí el (i el seu plural els) es contrau amb les preposicions a (a + el > al), de (de + el > del) i per (per + el > pel). En altres llengües com l'occità també es pot contraure aquest article amb jos (sota; jos + lo > jol) i sus (sobre, sus + lo > sul).

[edita] Vegeu també

Article


Aquest article sobre llengües i lingüística és un esborrany i possiblement li cal una expansió substancial o una bona reestructuració del seu contingut. Per això, podeu ajudar la Viquipèdia expandint i millorant la qualitat de l'article.