Ars magna
De Viquip??dia
L'Ars Magna Generalis (1313) ??s la versi?? m??s llarga de l' Ars lul??li??. N'hi ha d'altres versions m??s breus: Ars compendiosa inveniendi veritatem, Ars Brevis, Art demostratiu, etc. L' Ars Magna invent?? un llenguatge formal basat en la l??gica combinat??ria per poder parlar de tot all?? rellevant a la filosofia i religi?? sense la barrera de les lleng??es. Va formar una part important del seu desig de convertir als musulmans al cristianisme. ??s el primer intent de crear una llengua universal i va influenciar a Leibniz qui va expandir el sistema i anomenar-lo la combinat??ria.
[edita] Funcionament
Segons Hames, lArs ??s un intent de "trencar les fronteres intel??lectuals entre jueus, cristians i musulmans" i "establir una terminologia acceptable per a tots" (43). Llull mateix escriu que ??s un sistema complert en Lo desconhort:
- Encara us dic que port una Art general
- Que novament ??s dada per do espiritual,
- Per que hom pot saber tota re natural
- Segons que enteniment ateny lo sensual.
- A dret e a medicina e a tot saber val,
- E a teologia, la qual m?????s mais coral;
- A soure questions nulla art tant no val,
- E a destruir errors per ra?? natural. (VIII, 85-92).
Al contrari dels escol??stics, Llull "descoratja...la creaci?? de m??todes distintes o vocabulari, aix?? rebutjant un tret que havia definit virtualment tot el saber escol??stic des del segle XII" (Johnston, ER 19). El sistema de Llull, doncs, havia de ser completament original per a evitar apropaments tradicionals a la teologia, la hermen??utica i els textos en general, ??s a dir, va descartar tots el textos sagrats per a basar-se sols en l'argumentaci?? racional.
L'Art funciona mitjan??ant la combinaci?? d'aspectes (de D??u) per a arribar a veritats assegurades. Posem per cas el que proposa Colomer i Pous: BCD "La bondat [B] ??s gran [C] i etern [D]." Tot i que aix?? pot par??ixer senzill, es pot formar quatre sil??logismes d'aquesta frase: l'afirmativa i la negativa universals (Tot que ??s bon i gran ??s etern o Tot que no ??s bon ni gran no ??s etern) i la afirmativa i negativa particulars (Quelcom bon i gran ??s etern, etc.).
[edita] Enlla??os
[edita] Refer??ncies
- Colomer i Pous, Eusebi. El pensament als Pa??sos Catalans Durant l???edat mitjana i el renaixement. Barcelona: Institut d???Estudis Catalans / Publicacions de l???Abadia de Montserrat, 1997.
- Hames, Harvey. The Language of Conversion: Ramon Llull???s Art as a Vernacular. The Vulgar Tongue: Medieval and Postmedieval Vernacularity, ed. Fiona Somerset and Nicholas Watson. University Park: Penn State Press, 2003. 43-56.
- Johnston, Mark. The Evangelical Rhetoric of Ramon Llull. New York: Oxford UP, 1995.