[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Arsès de Pèrsia - Viquipèdia

Arsès de Pèrsia

De Viquipèdia

Arsès o Xerxes III o Artaxerxes IV fou rei de reis del Imperi persa del 338 aC al 336 aC. El seu nom ari fou Aršan i Arsès es la forma grega. Aršan vol dir "mascle". El seu nom en persa antic for Aršāma, Aršaka o Xšayaršan. Si be els texts grecs sempre l’esmenten com Arsès, antics texts perses parlen be de Xerxes III o d'Artaxerxes IV.

Era el fill mes jove de Artaxerxes III de Pèrsia i quant el seu pare fou assassinat per el seu visir, l’eunuc Bagoas (que havia caigut en desgracia) fou proclamat rei pel ministre, qui de fet va exercir el poder.

El 338 aC es va revoltar a Egipte un tal Khabbash, que no se sap si era un sàtrapa rebel o un cap nubi. Khabbash va prendre el títol de rei i va dominar el país però l’any següent degué ser derrotat perquè ja no se’n torna a parlar i el 336 aC els perses dominaven Egipte. Vers el 336 aC es va revoltar a Armènia el sàtrapa Artašata (cosí del rei i futur Darios III). Nidin-Bêl apareix com a rei a Babilònia per uns mesos.

Instigat per alguns nobles i volent capgirar la situació, segons Diòdor de Sicília el rei va decidir matar a Bagoas, però aquest se’n va assabentar i va enverinar a Arsès al cap de dos anys de regnat, col·locant en el tron a son cosí rebel Artašata, amb el nom de Darios III de Pèrsia Codomà.

Precedit per:
Artaxerxes III de Pèrsia
Imperi persa (Dinastia Aquemènida) Succeït per:
Darios III de Pèrsia Codomà