[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Arma de destrucció massiva - Viquipèdia

Arma de destrucció massiva

De Viquipèdia

Les armes de destrucció massiva (ADM; en anglès WMD, weapons of mass destruction) són armes dissenyades per a matar moltes persones de manera indiscriminada.

Actualment, es consideren armes de destrucció massiva les nuclears, les biològiques i les químiques. Quan l'expressió va ser encunyada el 1937, es referia més aviat als bombardejos aeris de la Luftwaffe nazi que donaven suport a l'exèrcit revoltat a la Guerra Civil Espanyola, sent el cas més tristament cèlebre el de Gernika.

L'ús actual d'aquesta expressió com sinònim d'armes nuclears, biològiques o químiques va ser creat en la resolució núm. 687 del Consell de Seguretat de Nacions Unides el 1991. Aquesta resolució es refereix a l'«amenaça que totes les armes de destrucció massiva suposen per a la pau i la seguretat», i esmenta en particular les nuclears, biològiques i químiques, així com els tres tractats rellevants per a aquestes armes:

  • Tractat de No-Proliferació Nuclear
  • Convenció sobre Armes Biològiques
  • Convenció sobre Armes Químiques

L'ús d'aquesta expressió és motiu de controvèrsia. Es va popularitzar sobretot durant la crisi de desarmament iraquià el 2002 i va servir com pretext per a la Guerra de l'Iraq, encara que finalment no es van trobar armes de destrucció massiva en poder del govern iraquià.

Per contra, els exèrcits invasors nord-americà i britànic sí que van utilitzar durant l'atac bombes brutes d'urani empobrit.

En general, armes de destrucció massiva és un terme propagandístic, utilitzat per a fer referència a les armes nuclears, biològiques i químiques de què suposadament disposa un enemic.


Pistola Aquest article sobre armes és un esborrany i possiblement li calgui una expansió substancial o una bona reestructuració del seu contingut. Per això, podeu ajudar la Viquipèdia expandint-lo i millorant la seva qualitat traduint d'altres viquipèdies, posant textos amb el permís de l'autor o extraient-ne informació.