[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Ariane 5 - Viquipèdia

Ariane 5

De Viquipèdia

Maqueta de l'Ariane 5
Maqueta de l'Ariane 5

Ariane 5 és un sistema de llançament dissenyat per posar satèl·lits en òrbita geoestacionària i posar càrregues en òrbita baixa.

Fou creat per l'Agència Espacial Europea, i comercialitzat per Arianespace, com a part del programa Ariane. Els coets son construïts per EADS SPACE Transportation a Europa i Arianespace els llança des del port espacial de Kourou, a la Guaiana Francesa.

És el successor d'Ariane 4, i el seu desenvolupament va necessitar 10 anys, amb un cost de 7000 milions d'euros. L'Ariane 5 fou dissenyat inicialment amb la intenció de posar en òrbita una minillançadora, Hermes (llançadora) per a missions tripulades. Més tard, la ESA va cancel·lar el programa Hermes i el coet va passar a ser un sistema de llançament comercial.

El primer coet Ariane 5 fou llançat el 4 de juny del 1996, però va explotar 37 segons després d'iniciar el llançament. El segon llançament, l'octubre del 1997, va resultar amb un fracàs parcial. L'any següent, l'octubre del 1998, es va conseguir el primer llançament exitós, i va començar-ne la comercialització. El primer llançament comercial fou el 10 de desembre del 1999.

Fins l'actualitat, s'han llançat 25 Ariane 5, amb els següents resultats: 2 fracassos, 3 fracassos parcials i 21 llançaments existosos.

L'Ariane 5 està preparat per posar en òrbita 10.000 kg. Existeixen diferents models, amb diferents capacitats i prestacions.