[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Antaviana - Viquipèdia

Antaviana

De Viquipèdia

Antaviana és una obra de teatre musical de la companyia Dagoll Dagom, basada en textos de Pere Calders i amb música de Jaume Sisa.

Es va estrenar el 16 de setembre de 1978 al Villarroel Teatre de Barcelona. Prometia ser un èxit. El 27 de setembre d'aquell mateix any, a la mateixa Sala Villarroel, la companyia, dirigida per Joan Lluís Bozzo i Anna Rosa Cisquella iniciava la programació regular d'un espectacle que acabaria esdevenint una fita del teatre català. Els actors d'aquella versió foren Assumpta Rodés, Mar Tarragona, Berta Tovias, Pepe Rubianes, Miquel Periel i els dos directors. La música i les cançons eren obra del cantautor galàctic, Jaume Sisa.

Els contes de Pere Calders triats per a la peça foren "El primer arlequí", "El principi de la saviesa", "Hedera Helix", "La finestra", "En començar el dia", "Els nens voladors", "Feblesa de caràcter", "Ganes de buscar-se-la", "L'esperit guia", "El testament de 'La Hiena'", "Quieta nit", "La consciència", "Visitadora social", "El desert", "Raspall" i "Cada u del seu ofici".

L'autor va mirar de convèncer els Dagoll Dagom per no continuar el projecte. Ho explicava en una entrevista amb Josep M. Espinàs i es recull en dos folis plens de comentaris que conserva la companyia teatral. Tanmateix, un assaig general amb l'autor com a únic integrant del públic va ser suficient per resoldre tota reticència. L'èxit va ser total.

Vint anys després de l'estrena, un grup d'escriptors que incloïa Josep M. Lladó, Jaume Fuster, Maria Antònia Oliver i Isidor Cònsul, van demanar la inclusió de la paraula antaviana (imaginada per Pere Calders en un conte infantil publicat a Cavall Fort) en el Diccionari de l'Institut d'Estudis Catalans. Un altre grup d'escriptors (amb Joaquim Molas, Josep M. Espinàs, Quim Monzó i Xavier Bru de Sala) s'hi oposaven per limitar ni fixar l'abast de la paraula.

De resultes de l'espectacle de Dagoll Dagom més lectors s'apropen a l'obra de Pere Calders i, de fet, així s'inicia la redescoberta de l'autor als anys 70 i 80.

L'obra va tornar a l'escenari l'any 1985. L'obra es va veure al Teatre Condal, amb un nou repartiment i una direcció lleugerament diferent.

[edita] Referències