[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Categoria Discussió:Animals prehistòrics - Viquipèdia

Categoria Discussió:Animals prehistòrics

De Viquipèdia

Potser seria millor reanomenar aquesta categoria i totes les seves subcategories de "prehistòrics" a "extingits" i així no haurem de diferenciar sobre si un animal s'ha extingit en períodes històrics o anteriors. Llull · (vostè dirà) 12:31, 16 juny 2007 (CEST)

Te n'acabo de parlar a la teva pàgina d'usuari, i aquesta és una de les opcions que volia proposar-te. -- Leptictidium - Epistula Eoceni 13:07, 16 juny 2007 (CEST)
Fragment tret de la meva pàgina de discussió (Llull · (vostè dirà) 13:12, 16 juny 2007 (CEST)):
Veuràs, a mi em sembla que un animal prehistòric és, per definició, un fòssil. Sí, ja ho sé que els espiadimonis són animals que existiren a la prehistòria i que no són fòssils, perquè encara viuen, però em sembla que ningú posaria espiadimonis a la categoria Categoria:Insectes fòssils, sino a la Categoria:Insectes. Per això, la categoria Categoria:Animals prehistòrics hauria d'estar reservada als animals extingits, i els animals vivents, per molt temps que portin sobre la Terra, haurien d'anar a una altra categoria. Què en penses? -- Leptictidium - Epistula Eoceni 13:05, 16 juny 2007 (CEST)
El problema que hi ha és que la prehistòria va acabar fa uns 6000 anys, en la revolució del neolític, i per llavors s'extingien animals que no ha donat temps a què es petrifiquin, que és una característica dels fòssils. Membres del gènere Myotragus, per exemple, podrien ser considerats prehis`torics sense ser fòssils. Llull · (vostè dirà) 13:12, 16 juny 2007 (CEST)
Depèn. Si hi ha algun expert en la matèria... Quants anys són el mínim per fossilitzar-se? Em sembla haver llegit casos de fossilització bastant ràpida (500-800) anys, però no n'estic segur. Però penso que la millor manera de solucionar això és deixar la categoria com l'has posat tu, és a dir, sense posar-la a la categoria:fòssils.


Hi ha cap oposició doncs a fer el canvi de "prehistòrics" a "extingits"? Evolució (discussió) 13:53, 23 des 2007 (CET)

No seria el mateix. El dodo és un animal extingit però no un animal prehistòric. Aquesta categoria va ser creada per a agrupar tot animal que s'extingí abans del començament de la història escrita. -- Leptictidium - Epistula Eoceni 14:15, 23 des 2007 (CET)
La diferència entre els dos conceptes la conec. El que em pregunto és si volem aquesta diferència. La categoria d'animals prehistòrics és va crear mesos abans que la d'animals extingits (com si no s'hagués sabut veure el problema abans) i sembla que es facin nosa mútuament. Crec que és una distinció innecessària. Evolució (discussió) 14:26, 23 des 2007 (CET)
Trobo que animals prehistòrics hauria de ser una subcategoria d'animals extingits. -- Leptictidium - Epistula Eoceni 19:46, 23 des 2007 (CET)
Això és el que hi ha ara, i em sembla força poc pràctic i innecessari. Amb el teu comentari superior en què deies ·aquesta és una de les opcions que volia proposar-te" em pensava que hi estaves a favor, però amb els copypastes de sota em perdia i no ho tenia clar. Crec que seria més pràctic reunir-ho tot en extingit sense diferenciar en quina subcategoria exactament ha de ser. Evolució (discussió) 11:37, 25 des 2007 (CET)
El que passa és que hi ha una diferència bastant important entre els animals dels quals tenim coneixement directe, "informació de primera mà" (no prehistòrics) i els que només coneixem de fòssils, (prehistòrics). A mi em sembla important, però admeto que només és un matís, així que si tothom està a favor del canvi, tampoc no m'hi oposaré. -- Leptictidium - Rydyn ni'n syriad 17:35, 25 des 2007 (CET)
D'acord amb en Lepticidium. Em no em sembla que faci nosa separar els prehistòrics dins dels extingits. Potser fa un any hauria estat d'acord a simplificar les coses, però darrerament la tendència és a fer cada cop més aquesta mena de distincions subtils: estem separant els filòsofs per llengua, els escriptors els estem categoritzant a la vegada per llengua i gentilici, els bisbes els classifiquem separadament per diòcesi i origen, etc. No m'extranyaria que d'aquí un temps tinguem els éssers vius classificats segons la taxonomia, si són extingits, en quina època es van extingir, si són domèstics, segons l'època de floració, si són de regadiu o de secà i potser acabarem ressuscitant les categories de flores regionals i fins i tot algú n'inventarà una d'animals representats en la mitologia egípcia (ara mateix estaria en contra d'alguns d'aquests exemples que he posat, però la d'animals extingits separats dels prehistòrics em sembla raonable).--Pere prlpz (discussió) 14:30, 30 des 2007 (CET)
El que sí que trobo excessiu és la distinció entre prehistòrics i fòssils. Les categories d'animals fòssils les convertiria en categories d'animals prehistòrics.--Pere prlpz (discussió) 17:50, 18 gen 2008 (CET)

Estic d'acord. -- Leptictidium (parla mamífera!) 18:20, 18 gen 2008 (CET)