[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

André Leroi-Gourhan - Viquipèdia

André Leroi-Gourhan

De Viquipèdia

André Leroi-Gourhan (1911-1986) va ser un prehistoriador francès.

Nasquè a París. Els seus pares moriren durant la Primera guerra mundial i ell va ser criat pels avis materns, raó per la qual va ajuntar posteriorment el cognom dels avis (Gourhan) al seu. Es va llicenciar en lletres i en llengües orientals (rus, xinès, japonès) el 1933. Els anys següents va treballar al British Museum de Londres i al Japó en missions culturals oficials. Va ser mobilitzat durant la Segona Guerra Mundial i actuà com a traductor a la marina entrà en combat al final e la guerra defensant, també, el patrimoni del museu del Louvre per la qual cosa va rebre la Legió d'Honor francesa. Acabada la guerra va exercir com a professor d'etnologia del colonialisme a la facultat de lletres de Lió. A partir de 1956 es va dedicar a la tasca de recerca científica arqueologia a París guanyant un gran reconeixement a nivell mundial.

[edita] Obra

Va tenir dos aspectes:

  • Com excavador principalment en els jaciments de Arcy-sur-Cure i Pincenvent on va renovar els mètodes d'excavació i la necessitat d'un estudi interdisciplinar amb les ciencies socials i biològiques que passessin a ser de l’àmbit etnològic.
  • Com a teòric,abasta dos camps principals el de la religió i el de l'art.

En la religió procura definir primer el concepte de religió i en el cas de la prehistòria no admet el comparatisme etnogràfic amb les civilitzacions actuals.

En l'art paleolític destaca la importància de les associacions de les representacions artístiques i la seva relació amb la topografia de les coves. No accepta la consideració de les pintures paleolítiques com un "santuari". És molt coneguda la seva interpretació simbòlica i sexual de les pintures parietals paleolítiques en les quals el cavall seria el símbol masculí i el bisont el femení . Segurament aquesta interpretació està influïda pel psicoanàlisi freudià.


[edita] Principals obres

  • L'Homme et la matière, Paris, Albin Michel, 1943
  • Milieu et techniques, Paris, Albin Michel, 1945
  • Le geste et la parole, Paris, Albin Michel, 1964-65
  • Les religions de la Préhistoire, Paris, PUF, 1964
  • Préhistoire de l'art occidental, Paris, Mazenod, 1965

[edita] Referències

  • Brigitte et Gilles Delluc, « Hommage à André Leroi-Gourhan », Archéologia, n° 212, 1986.
  • Marc Groenen, Pour une histoire de la préhistoire, Éd. J. Millon , 1994, ISBN 2-905614-93-5
  • Michel Lorblanchet, Les grottes ornées de la Préhistoire, Errance, 1995, ISBN 2-87772-112-4