[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Anaxibi - Viquipèdia

Anaxibi

De Viquipèdia

Anaxibi (Anaxibius, Ἀναξίβιος) fou un almirall espartà que estava estacionat a Bizanci quant els deu mil val arribar a Trapezus (400 aC). Anaxibi els va prometre una feina i un pagament quan serien foren de l'Euxí. Subornat per el sàtrapa Farnabazos II per aconseguir la retirada de la seva satrapia, altre cop els va prometre feina i pagament i els va portar a Bizanci per allí va intentar desfer-se del grup enviant-los fora sense complir el acord.

Va seguir un tumult i els deu mil es van apoderar de Bizanci i Anaxibi va haver de buscar refugi a l'acròpoli i només es va salvar per la intervenció de Xenofont. Tot seguit els deu mil van deixar la ciutat dirigits per Ceratades i llavors Anaxibi va emetre un decret en que tots els soldats mercenaris del grup que foren trobats a Bizanci serien venuts com a esclaus. Va perdre el comandament poc després, i això i el menyspreu de Farnabazos, el van decidir a contactar a Xenofont i demanar als mercenaris d'envair la satrapia de Farnabazos, però finalment el projecte no es va portar a terme.

El 389 aC Anaxibi va ser enviat a Abidos per substituir a Dercíl·lides en el comandament. Inicialment va tenir alguns èxits però un dia Ifícrates, el general atenenc enviat contra ell, el va interceptar al retorn d'Antandros (on havia aconseguit convèncer la ciutat de passar al seu partit). Anaxibi va sacrificar la seva vida lluitant junt amb un petit grup per donar temps al seus companys a fugir, fins que va morir a la lluita (388 aC).