[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Amida (grup funcional) - Viquipèdia

Amida (grup funcional)

De Viquipèdia

Estructura química de l'amida
Estructura química de l'amida

Una amida és un grup funcional del tipus R(CO)NR'R'', on CO és un carbonil, N un àtom de nitrogen, i R, R' i R'' radicals orgànics o àtoms d'hidrogen.

Formació d'amida a partir d'un carboxílic i d'una amina
Formació d'amida a partir d'un carboxílic i d'una amina

Es pot considerar com un derivat del l'àcid carboxílic per substitució del grup -OH de l'àcid per un grup -NH2, -NHR o -NRR' (grup amino).

Amida terciària
Amida terciària

Formalment també es poden considerar derivats de l'amoníac, d'una amina primària o d'una amina secundària per substitució d'un hidrogen per un radical àcid, donant lloc a una amida primària, secundària o terciària, respectivament. Un dels principals mètodes d'obtenció d'aquests compostos consisteix en fer reaccionar l'amoníac amb èsters.

Gairebé totes les amides són sòlides a temperatura ambient, i tenen punts de fusió elevats (més alts que els dels àcids respectius). Presenten excel·lents propietats dissolvents i són bases molt dèbils. Les amides són molt comunes a la natura; una de les més conegudes és la urea, una diamida que no conté hidrocarburs. També els aminoàcids i les proteïnes contenen amides (anomenades enllaç peptídic).

L'acrilamida és una amida utilitzada en múltiples aplicacions. Les amides solen ser utilitzades a la indústria farmacèutica. També tenen aplicacions textils, en especial les poliamides com el niló (les poliamides són polímers que contenen grups amida; de fet hom podria considerar les proteïnes com a poliamides).

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Amida (grup funcional)