[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Alt Karabagh - Viquipèdia

Alt Karabagh

De Viquipèdia

Lernayin Gharabagh
Լեռնային Ղարաբաղի Հանրապետություն
Bandera Artsakh
Informació
Capital: Stepanakert
Població


 - Total
 - Densitat de població


145.000 h. (2005)
1,3 hab/km²

Superfície 4.400 km²
President Arkady Ghoukasyan,
Idioma Armeni
Himne
Website
Mapa Karabagh

L'Alt Karabagh és una regió de la antiga República Socialista Soviètica de l'Azerbaidjan, de població armènia, actualment en rebel·lió, que des del 10 de desembre de 1991 constitueix la República d'Artsakh, nom armeni de la regió en el seu conjunt. És coneguda també per l'antic nom rus de Nagorno Karabakh (Нагорный Карабах). El nom armeni és Lernayin Gharabagh (Լեռնային Ղարաբաղ), i l'àzeri Dağlıq (o Yuxarı) Qarabağ.

Té una superfície de 4.400 km², i la població, el 1990, era de 192,000 habitants. En aquesta data, la població era majoritàriament armènia (76%) i àzeri (23%), amb minories russes i kurdes. La capital és Stepanakert (Xankəndi en àzeri).

[edita] Història

Pertanyent a Armènia, fou cedida a l'Azerbaidjan el setembre de 1920. Les forces armènies de la regió no acceptaren la cessió i proclamaren la República Autònoma de Syunik i el 1921 la República de l'Armènia Muntanyosa, però els bolxevics àzeris van sotmetre la regió, que més tard va formar un districte autònom dins l'Azerbaidjan.

El 1989 els armenis de la regió es van aixecar i després, amb ajuda d'Armènia, van dominar la regió i les zones adjacents, i el 1991 van proclamar la República de l'Alt Karabagh, o de l'Artsak, no reconeguda per cap país del món. Actualment la pau es manté a l'espera de negociacions i l'Azerbaidjan no renuncia al territori que, de fet, està integrat a Armènia.

[edita] Enllaç extern

Pàgina armènia sobre l'Artsakh

Karabakh.biz - Karabakh guide