[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Alex Salmond - Viquipèdia

Alex Salmond

De Viquipèdia

Icona de copyedit
Nota: L'article necessita algunes millores en el seu format:
(Cal retirar la plantilla un cop millorat l'article)
Pot necessitar retocs en; negretes, enllaços, capçaleres, imatges, categories, interwikis, ...
Icona de copyedit
Nota: L'article sembla una traducció automàtica de baixa qualitat:
(Cal retirar la plantilla un cop millorat l'article)


Alexander Elliot Anderson Salmond, (Alex Salmond) (Linlithgow, Lothian Oest, Escòcia 1954) Polític, economista i historiador escocès, i Primer Ministre des del 16 de maig de 2007.

[edita] Naixement i estudis

Va nèixer el 31 de desembre de 1954 a Linlithgow, al comtat de Lothian Oest, a Escòcia. Va cursar els seus estudis en la Universitat de St Andrews, on es va llicenciar en economia i història. Després d'uns anys com economista al Banc Reial d'Escòcia, va ser elegit al Parlament del Regne Unit.

[edita] Inics polítics

El 1973 va entrar a les joventuts del Partit Nacional Escocès, on va ser expulsat i readmès. El 1985 entrà al Partit Nacional Escocès. L'11 de juny de 1987 va ser elegit membre al parlament per Banff i Buchan. El 22 de setembre de 1990 es va fer cap del partit Partit Nacional Escocès, tot i ser considerat com de tendència esquerrana. En aquesta època, el SNP va tenir només quatre diputats al Parlament, però Salmond, per mitjà del seu intens combat, es va guanyar l'atenció dels votants.

Després de la victòria del Partit Laborista en les eleccions britàniques de 1997, Salmond avoca amb el seu partit per la devolució, el traspàs de competències sobre els assumptes escocesos a un Parlament Escocès. Va ser una decisió difícil per a l'ala centrista del SNP, per temor que afeblís l'argument pro-independència. Al final, només el vint-i-cinc per cent dels escocesos van votar en contra de la devolució.

El 26 de setembre de 2000, de manera inesperada, va dimitir del seu lloc com cap del SNP. Va romandre com cap del grup parlamentari a Westminster, on es va oposar virulentament a la invasió de L'Iraq, acusant al Primer Ministre Tony Blair de mentir.

Després de la dimissió del seu successor, John Swinney, Salmond va ser elegit a l'agost de 2004, com a cap del SNP, amb més del 75% dels vots.

[edita] Primer Ministre d'Escòcia (des de 2007)

En les eleccions de 2007 al Parlament Escocès, el SNP va obtenir 47 escons, superant als Laboristes per un marge d'un escó. El 16 de maig, gràcies al suport dels Verds, Salmond va ser elegit Primer Ministre d'Escòcia, tot i que governa amb minoria. Cap al 2010 està previst de fer un referèndum d'independència a Escòcia.