[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Aleksandr Ródtxenko - Viquipèdia

Aleksandr Ródtxenko

De Viquipèdia

Ródtxenko i la seva dona Stepànova
Ródtxenko i la seva dona Stepànova

Aleksandr Mikhàilovitx Ródtxenko (En rus Алексáндр Михáйлович Рóдченко), conegut com Aleksandr Ródtxenko, (Sant Petersburg; 5 de desembre de 1891 - Moscou; 3 de desembre de 1956); escultor, pintor, dissenyador gràfic i fotògraf rus, va ser un dels artistes més polifacètics de la Rússia dels anys 20 i trenta. Va ser un dels fundadors del constructivisme rus i va estar casat amb la també artista Varvara Stepànova.


[edita] Biografia

Ródtxenko va néixer a Sant Petersburg, la seva família es va mudar a Kazan el 1902 i va estudiar en l'Escola d'Art de Kazan, on impartien classe Nikolai Feixin i Georgui Medvédev, i a l'Institut Stroganov de Moscou. Ell va fer els seus primers dibuixos abstractes, influenciat pel Suprematisme de Kazimir Malévitx, el 1915.

L'any següent, va participar a "The Store", exhibició organitzada per Vladimir Tatlin, qui va exercir una gran influència en el seu desenvolupament com artista. Ródtxenko, com molts membres de l'avant-garde, es van alinear amb els bolxevics, que el van nomenar Director de l'Oficina del Museu i del Fons de compres el 1920. Va ser el responsable de la reorganització de les escoles d'art i dels museus. Entre 1920 i 1930 també va impartir classes a l'Estat Superior de Tallers d'Artistes-Tècnics.

Ródtxenko va tornar a pintar a la fi de 1930 i va parar de fotografiar el 1942, produint quadres expressionistes abstractes en els anys 40. Ell va continuar organitzant exhibicions de fotografies per al govern durant aquests anys. Va morir a Moscou el 1956.

[edita] Obra

De 1918 a 1921, Ródtxenko, sota influència de Malévitx i Tatlin, creava sèries de premisses formals, com la superfície plana, la factura, la línia, la taca, i també sota l'influx de la revolució bolxevic, doncs la seva obra tenia com objectiu una societat ordenada. Ródtxenko es fa famós en els debats artístics, d'on sorgeix el Moviment Constructivista, l'artista es converteix en un enginyer visual. La nova política econòmica va provocar que la avant-garde perdés el privilegi artístic, havent de competir contra altres grups artístics. El 1923, decideixen afrontar aquesta perduda de privilegi fundant el Front d'Artistes d'Esquerra, també cridat LEF. Ródtxenko va contribuir en aquest grup tant teòricament (escrivint articles), com pràcticament (realitzant portades per a les revistes del grup). Va explorar el fotomuntatge per al disseny de cartells i cobertes de llibres. El va usar com una alternativa a la pintura i que es beneficiava de la seva reproducció automàtica que li feia tenir una audiència massiva.

Va ser el 1924, a l'emprar materials cada vegada més peculiars per als seus fotomuntatges quan va recórrer a l'ocupació de la càmera fotogràfica.

En el camp de la fotografia Ródtxenko va ser també cèlebre. Com la càmera permetia prendre fotos en qualsevol posició, va deduir que la fotografia corresponia a l'activitat de l'ull humà. D'aquesta forma va usar la càmera fotogràfica per a crear sensacions desconcertantes, alhora que usava les fotografies amb un objectiu de compromís social. Formalment, les fotografies solien ser o plànols zenitals o plànols nadir, plànols oposats totalment al pictoralisme i que impactaven a l'espectador, causant-li dificultats a reconèixer l'objecte fotografiat. Va ser així com Ródtxenko es va proposar alliberar a la fotografia de totes les convencions i punts de vista comuns en l'època, el que li va convertir en un dels més importants pioners del constructivisme fotogràfic. "Si es desitja ensenyar a l'ull humà a veure d'una forma nova, és necessari mostrar-li els objectes quotidians i familiars sota perspectives i angles totalment inesperats i en situacions inesperades; els objectes nous haurien de ser fotografiats des de diferents angles, per a oferir una representació completa de l'objecte"

El 1928 Ródtxenko va escriure sobre la fotografia un manifest en el qual va dir aquestes paraules, justificant per tant l'ús d'aquests plànols tan poc usuals. Aquests plànols van ser fets gràcies a la càmera Leica, que tenia un format molt manejable per a aquests punts de vistes tan difícils d'executar. Va tenir diverses etapes fotogràfiques, des de l'etapa de l'abstracte (etapa en la qual arriba a la fotografia no figurativa), fins a etapes en les quals fotografiava activitats esportives, paisatges o coreografies. Va fundar un grup anomenat "Octubre", del que formaven part fotògrafs i artistes del cinema. També va treballar en la revista "SSR na stroike", fundada al costat de la seva esposa Stepànova.[Aleksandr Ródtxenko fotos ]