[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Alberta Giménez i Adrover - Viquipèdia

Alberta Giménez i Adrover

De Viquipèdia

Alberta Giménez, (Pollença, 6 d'agost de 1837 - 21 de desembre de 1922). Fou una religiosa de Mallorca. Ha donat nom al Centre Estudis Superiors Alberta Giménez de la Ciutat de Mallorca i a moltes escoles i obres socials arreu del món. Era filla d’Alberto Giménez Cavero i d’Apol·lònia Adrover i Barceló.

El pare, de professió militar, va ésser destinat a Felanitx on conegué Apol·lònia. Es casaren i les vicissituds de canvis freqüents de residència varen dur el matrimoni a viure a Pollença. Allí nasqué Alberta. Poc temps després, la família s’instal·là a Palma on Alberta va aprendre de llegir i escriure.

Els pares d’Alberta decidiren donar-li uns estudis superiors i per això confiaren la seva educació a Francisco Civera que dirigia un col·legi a Palma. Era un mestre molt considerat, bon matemàtic i acreditat pedagog. El caràcter dolç i a la vegada despert d’Alberta Giménez encisà el seu mestre i aquesta relació va acabar en noces el 7 d'abril de 1860.

Des de l’any 1809 i gràcies a la iniciativa del Bisbe de Mallorca, Bernat Nadal i Crespí, existia a la capital de la diòcesi un col·legi dedicat a l’educació de les joves anomenat Real Colegio de La Pureza. Aquest centre havia entrat en una certa decadència. Aquesta situació necessitava una solució adequada i el bisbe de Mallorca d’aquells anys, Miquel Salvà i Munar, decidí encomanar-la a Alberta, que ja gaudia de prestigi com a persona de gran formació religiosa i excel·lent preparació pedagògica.

Alberta, morts el seu espòs i tots els fills a excepció d’Alberto, acceptà i entrà a la casa de la Puresa el 23 d'abril de 1870. La nova rectora es posà tot d’una a treballar en la nova missió. En aquesta etapa de la seva vida destaquen tres moments de notable relleu: la reorganització de la institució que li ha estat encomanada, el programa educatiu que regirà l’educació de les alumnes i posteriorment la creació de l’Escola Normal de Mestres. Davant de la proposta de creació de l’Escola Normal, Mare Alberta es preparà seriosament cursant els estudis adequats; anà a Barcelona i obtingué el títol Normal Superior, imprescindible per a regir la nova institució docent. El 1872 és designada directora i el 13 de maig pren possessió del càrrec.

Morí el 21 de desembre de 1922.

[edita] La seva figura

El seu pensament pedagògic sorprèn per l’actualitat de les seves propostes, basades en quatre pilars que sustenten la seva pedagogia:

  • el sistema preventiu
  • l’excel·lència
  • la pedagogia de la presència
  • el tracte personalitzat.

La finalitat de l’obra educativa de Gaietana Alberta Giménez Adrover no és només arribar a través dels alumnes fins als seus pares, sinó que també obrir-se a tota la societat perquè està arrelada en una educació clarament humanista, plenament vigent i fonamental en l’educació actual.

El 31 de desembre de 2005 fou proclamada filla il·lustre de Palma. Actualment, trenta obres educatives repartides per Europa, Amèrica i Àfrica testimonien la vivència d’un ideal: la formació integral de la persona.

[edita] Enllaços externs